Евродепутатът Момчил Неков внесе в Министерство на земеделието, храните и

...
Евродепутатът Момчил Неков внесе в Министерство на земеделието, храните и
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков внесе в МЗХГ проект на наредба за въвеждане на термин за качество „планински продукт" в България

Евродепутатът Момчил Неков внесе в Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ план на разпоредба за въвеждане на термин за качество „ планински артикул “ в България.

С цел ориентиране вниманието към планинските региони, през 2012 година се сложиха основите на незадължителния термин за качество „ планински артикул “ с приемането на Регламент (ЕС) 1151/2012 от 21 ноември 2012 година, и които бяха допълнени от Делегиран правилник (ЕС) 665/2014 от 11 март 2014 година

„ През последните 1-2 години няколко държави-членки на Европейски Съюз /Италия, Франция, Румъния и Австрия/ към този момент се възползваха от опцията да вкарат този термин, с цел да могата да се възползват от схемите на Европейския съюз. Затова аз се ангажирах и в България да бъде въведено означението „ планински артикул "., съобщи Неков.


„ 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни би трябвало да се възползва от опцията да вкара термина „ планински артикул "., “ добави Момчил Неков.

Българско сирене, мед, билки, месни артикули, създадени в планински региони са евентуални носители на влиятелното обозначение.

Въвеждането на сходен вид означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, отбрана против фалшификати и злоупотреби, опция за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане в планинските региони.

Съобразно направеното предложение термина за качество „ планински артикул “ може да се употребява от производителите на храни, регистрирани и приети като такива съгласно законодателството на Република България. Терминът може да се употребява за растителни артикули, пчелни артикули и за скотски артикули разнообразни от пчелните. Тя цели да бъдат обхванати по логически метод всички производители в планинските региони, както и селища, чиито землища също са с планински темперамент и съставляват естествено продължение или част от планински региони.

В Наредбата се предлага контролът и координацията да се реализира от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), имайки поради, че тя ползва националното и европейското законодателство по отношение на сигурността на храните.


" Самата проектонаредба е по западноевропейски модел. Подхожда се със поръчка от страна на производителя, че желае да употребява термин за качество " планински артикул ", попълня се декларация, че ще извършва действително тези условия, по тази причина бюрокрацията е доста дребна. ", разяснява Неков.

В наредбата са планувани и наказания. Примерно, в случай че се откри неправда на производителя, ще се отнеме правото му да употребява термина „ планински артикул “ за интервал от 5 години.


Според социологическо изследване, поръчано от евродепутата, 94 % от българите са на мнение, че планинските артикули са с доста по-добри вкусови качества и са по-здравословни от тези, създадени в равнинните територии. Резултатите от изследването демонстрират позитивното отношение и упования на българските жители към въвеждане на термина „ планински артикул “.


" Надявам се проектонаредбата да бъде прегледана в най-кратки периоди и до края на годината да можем да се поздравим с подобен термин за качество - " планински артикул ", заключи Неков.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР