Евродепутатът Момчил Неков проведе срещи с министъра на икономиката Емил

...
Евродепутатът Момчил Неков проведе срещи с министъра на икономиката Емил
Коментари Харесай

Момчил Неков обсъди с министрите на икономиката и земеделието казуса за защита на българското кисело мляко

Евродепутатът Момчил Неков организира срещи с министъра на стопанската система Емил Караниколов и министъра на земеделието Румен Порожанов по отношение на проблема за отбрана на българското кисело мляко и други обичайни наши артикули, като българско сирене и кашкавал.

След присъединението на България към Европейски Съюз, всички български хранителни артикули с географски означения е можело да бъдат защитавани само съгласно европейското законодателство и схеми. България обаче близо десетилетие е поддържала успореден указател, заради това че е страна по така наречен Лисабонска конвенция за протекция на наименованията за генезис и тяхната интернационална регистрация, който включва и тези български храни. Това е нарушаване на европейското законодателство. В момента против страната ни се готви наказателна процедура.

Неков срещна министрите с питанията, които към този момент е отправил към Европейската комисия, а точно: Каква е формулата, по която се пресмятат санкциите, какъв ще е възможният им размер и има ли заведена такава процедура против други държави-членки, които поддържат свои артикули в указател по Лисабонската конвенция и не са ги защитили, като географски означения.

При обособените диалози и с министъра на стопанската система, и с министъра на земеделието е контрактувано и реализирано единно мнение, че по въпроса би трябвало да се работи бързо и да защитим българските обичайни артикули.

Момчил Неков се ангажира с поддръжка и подпомагане по проблема на европейско равнище.

Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската скица, в това число гръцкото сирене „ Фета “, а ние имаме единствено 2 предпазени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР