Евродепутатът Момчил Неков (БСП; Група на Прогресивния алианс на социалистите

...
Евродепутатът Момчил Неков (БСП; Група на Прогресивния алианс на социалистите
Коментари Харесай

Евродепутат предлага въвеждане термин за качество "планински продукт" и в България

Евродепутатът Момчил Неков (БСП; Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите) предлага и в България да се вкара терминът за качество " планински артикул ", какъвто към този момент има в четири страни от Европейски Съюз. Това бе посочено на извършения през днешния ден в Смолян Регионален спорен конгрес " Целенасочена поддръжка за планинските райони - благоприятни условия и проблеми ", проведен от Бюрото на Европейския парламент в България.

В полемиката участваха членовете на европарламента Владимир Уручев (ГЕРБ; Европейска национална партия) и Момчил Неков. На форума бяха разисквани опциите за поощряване развиването на планинските региони и понижаване на последствията от демографската рецесия в тези обезлюдяващи области.

Момчил Неков съобщи, че е внесъл собствен план за разпоредба, с която да се вкара терминът за качество " планински артикул ". Той се надява наредбата, по която към този момент има образувана работна група, да стане факт до края на годината. Според евродепутата национално социологическо изследване е посочило, че 94 % от българите считат, че продуктите от планинските региони са по-вкусни, а 89 на 100 имат вяра, че те са и по-здравословни.

В проектонаредбата е препоръчан вид за графично лого, с което ще бъдат обозначавани продуктите на производители от планинските региони, спазващи избрани условия. Предвижда се да бъде основан указател на планинските производители. При определяне на нарушаване на изискванията от даден производител той ще бъде блокиран от регистъра за период от пет години, през които няма да може да продава стоката си с това лого.

Този доброволен термин за качество е въведен към този момент в Италия, Австрия, Франция и Румъния, уточни Неков. По думите му задачата е да се употребява западноевропейският модел и селскостопанските артикули от планинските райони да бъдат извадени на напред във времето, изключително в интервал, в който от ден на ден се търсят достоверни артикули. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР