Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява служебното правителство

...
Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява служебното правителство
Коментари Харесай

Джамбазки не е съгласен с разкриването на сръбско консулство в Благоевград

Евродепутатът и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки упорства служебното държавно управление да анулира решението си, с което се дава единодушие за откриване на консулството на Република Сърбия в Благоевград. Джамбазки насочва публично настояването си в писмо до министъра на външните работи Иван Кондов, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Джамбазки се стимулира с риск новото консулството да бъде употребявано за враждебни дейности и подривна активност.

Евродепутатът отбелязва, че Сърбия е правоприемник Югославия, която по думите му е била кръвожадна и е провела безжалостна македонизация в тогавашната Социалистическа република Македония. Освен това съгласно него в последните години по никакъв метод сръбската страна не може да се назова добросъседска или другарска. " Напротив, подсещам нападението против екип на Българска национална телевизия и българите от Западните български околности през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина " Караманица " край Босилеград, която и през днешния ден продължава да трови водата на Босилеград ", акцентира съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация. Той отбелязва също, че е била арестувана и паметна плоча на за убитите от Коста Печанац (сръбския и югослваски четнически командир Константин Милованович Печанац - б.р.) през 1917 година, която била крита с години от полицията и локалната власт.

Джамбазки акцентира също, че Сърбия към момента не е приложила глобите по отношение на Руската федерация (заради войната против Украйна - б.р) и отхвърля да следва общата външна политика на Европейски Съюз. Той добавя, че това е в прорез с настояването на страната да бъде член на Европейския съюз.

Освен това Ангел Джамбазки е угрижен че за консул на Сърбия в Благоевград е назначен Митко Солаков, който в същото време е и почетен консул на Казахстан. " Държава, още веднъж мощно обвързана с Руската федерация ", показва той. Евродепутатът отбелязва още, че в това време, брачната половинка на Митко Солаков - Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от юли 2020 година " Остава усещането, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за съвсем цяла България и аргументите за това остават незнайни за българските жители, упорства още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи ", разяснява той.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обгръща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, а седалището на новото почетно консулство в град Благоевград включва областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

Ангел Джамбазки упорства Министерство на външните работи да осведоми българската общност по следните въпроси за решенията и задачите във връзка с консулството на Сърбия в Благоевград:
Какво постанова разкриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград? Какви са аргументите за назначението на едно и също лице с функционалностите консулско длъжностно лице на страната Казахстан и на страната Сърбия? Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската страна в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство? Какъв сигнал смятате, че насочва българската страна в двустранните връзки с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство тъкмо в Благоевград?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР