Евродепутатът Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската

...
Евродепутатът Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската
Коментари Харесай

Емил Радев не вярва, че на държавата ни е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ

Евродепутатът Емил Радев не има вяра в изказванията, че на българската страна е предлагано да влезе в договорката за ЧЕЗ, заяви той пред Нова телевизия.

" Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е необичайно по какъв начин са предложили на българската страна да влезе в договорката за ЧЕЗ, като водят каузи против нея за стотици милиони - над половин милиард ", сподели Радев в коментар на изказванията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското държавно управление да влезе в договорката.

" Българската страна се пази по арбитражното дело. Кой и какво ще заплати е доста нестабилно нещо ", изясни Радев.

" Това арбитражното дело надали не изключва на българската страна да е предлагано да влезе в тази договорка ", разясни българският евродепутат.

Относно митинга на опозицията пред Министерския съвет Радев съобщи, че на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не ѝ харесват триумфите на българското европредседателство, на българското държавно управление.

" Получихме доста висока оценка - това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече ЧЕЗ води дело против българската страна за стотици милиони в интернационален арбитраж. Няма и по какъв начин българската страна да е знаел. От чешка страна няма огромно предпочитание да ни се разкрият детайлности по тази договорка ", съобщи Радев.

Относно огромните компании и подозренията кой стои зад тях Радев изясни, че откакто бе призната петата инструкция, ние вършим свързани дирекционни регистри. С тях може " разследващите органи, като вършат инспекция, да схващат информация кой да вземем за пример е точният притежател на задгранично дружество ", сподели Емил Радев.

Припомняме, в сряда пред чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, който ръководи задграничните интензивности на ЧЕЗ съобщи, че от ЧЕЗ са предложили на българското държавно управление да влезе в договорката за активите на компанията в България. Нашето държавно управление е отказало, по думите на Плескач. Той е и един от основните договарящи с Гинка Върбакова, която от вторник е в Прага за диалози по договорката.

Скандалът със договорката за продажба на електроразпределителното сдружение за Северозападна България ЧЕЗ стартира на 22 февруари 2018 година, когато на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателя на компанията Гинка Върбакова.

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От изявление на Гинка Върбакова стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи,документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

На среща сред премиера Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката.

На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Тя отхвърли да даде информация за банките, които финансират договорката, базирайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, с цел да се включи в пазаруването на ЕРП-то.

По-късно от Българска социалистическа партия внесоха три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР