Евродепутатът Елена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на

...
Евродепутатът Елена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на
Коментари Харесай

Елена Йончева загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в дефинитивно губи делото, което води против инспекционен акт от август 2021 година Това демонстрира инспекция в деловодните регистри.

Освен това тя е наказана да заплати близо 4500 лева за разноските на приходната организация пред Върховния административен съд и малко над 7000 лева за първата инстанция, оповестява " Сега ".

Данъчните търсят отговорност на Йончева по силата на текст от Данъчноосигурителния процесуален кодекс, който гласи, че който в качеството си на шеф на задължено юридическо лице укрие обстоятелства и условия, които по закон е бил задължен да разгласи пред органа по приходите или обществения реализатор и вследствие от това не могат да бъдат събрани отговорности за налози и/или за осигурителни вноски, дава отговор за непогасеното обвързване.

За самата Йончева са открити отговорности поради отговорността ѝ по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс като шеф на компанията в размер на 57 965 лева - главница 36 025 лева и 21 939 лева лихви. Става дума за отговорности на " Офроуд " ООД, на която Йончева е била шеф. Според данъчните сдружението дължи корпоративен налог, както и вноски за здравно обезпечаване и това е открито с инспекционен акт през 2020 година

През април 2017 година Йончева е заличена като шеф, само че на нейно място не е определен различен представляващ. Впоследствие Софийският градски съд е назначил ликвидатор на сдружението. В хода на проверката е открито, че в " Офроуд " ООД не е имало наети лица по трудови и/или приравнени на тях правни отношения. Според контракт за ръководство и надзор Йончева всеки месец е получавала 14 300 лева заплащане. Всяка година, като се изключи 2014 година, е заявена счетоводни и данъчна загуби. Установени са приходи по сметки на " Офроуд " ООД в КТБ в лв. и в евро, осъществени няколко дни преди и два дни след регистрацията на сдружението. Сумите са преведени от съдружника " Далий трейдинг лимитид " (Вирджински острови). " Офроуд " ООД е заявило счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, изясняват данъчните.

Допълнително е открито, че през 2012 година, 2013 година и 2014 година суми от получените средства са изтеглени на каса персонално от Йончева (174 654 лева.), като липсват документи за потреблението им за активността на сдружението. Затова и Национална агенция за приходите прави извод, че тези пари са укрити доходи. Така се заявява по-малка данъчна основа и се 22/04/2024, 09:09 Елена Йончева  Елена Йончева Елена Йончева е български публицист. Родена е на 27 май 1964 година в град София. Йончева е работила в дефинитивно загуби данъчно дело за 58 000 лева https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17700331 2/9 начислява по-малък налог. Така е изчислен изискуем корпоративен налог в размер близо 34 000 лева плюс лихвите.

Според ревизорите Йончева е укрила действителния финансов резултат на сдружението. Затова и ѝ е публикуван инспекционен акт. Публичните отговорности на " Офроуд " са в размер на 183 942 лева - 126 940 лева главница и лихви 57 002 лева, изчислени към 25 януари 2021 година Дългът е категоризиран като несъбираем.

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, защото все още на установяването на отговорностите на " Офроуд " ООД тя към този момент не е била негов шеф.

" Това несъгласие би имало значение, в случай че новият шеф на сдружението е бил назначен и вписан в Търговския указател преди или по време на ревизирания интервал. Йончева е бил шеф и представляващ до 4 юни 2017 година, т.е. до тази дата тя носи цялостна отговорност за комерсиалните каузи на юридическото лице ", се споделя в правосъдното решение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР