Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО -

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО -
Коментари Харесай

Незаконната сеч в градските паркове да се криминализира, предлагат от ВМРО

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване са изготвили план за изменение в Наказателния кодекс за криминализиране на противозаконната сеч в градските паркове, оповестиха от партията.

Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обсега на член 235 от Наказателен кодекс. Така се оказва, че тези - които изсичат непозволено, транспортират и съхраняват дървесина, добита без позволение от парковете в обитаемоте места, се разминават без никакво наказване. Изготвеното предложение и претекстовете към него са ориентирани точно в посока на решение на този юридически, а и публичен въпрос, показват от Вътрешна македонска революционна организация.

Патриотите означават, че всяка година сигналите за противозаконна сеч в парковете са стотици, а причинителите се разминават нормално с санкции, които по този начин и не заплащат. Общественият резултат е извънредно отрицателен - декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Примерите са доста - Западен парк, Северен парк в София, парк "Аязмото " в Стара Загора, "Кайлъка " в Плевен, Шумен и така нататък Парковете в дребните обитаеми места също не са подминати от това събитие.

Според юристите на Вътрешна македонска революционна организация и представителите в локалната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това събитие. Основният мотив на патриотите е, че системността на тези феномени, и вредите, които се нанасят на зелената система, са с висока социална заплаха и единственият метод е криминализирането, с цел да могат полицията и прокуратурата дейно да погнат бракониерстващите.

В претекстовете към законопроекта е записано, че се предлага допълнение в член 235 предвид на публичните нужди, публичните упования, вземайки поради, че Законът за устройство на територията и общинските наредби дават фаворизиран статут на зелената система и следва отбраната й да бъде сложна. Посочени са и забележителните разноски за създаване и поддръжка на парковете, които общините отделят годишно, както и забележителният времеви интервал, който е нужен, с цел да израснат дърветата и да се сътвори един парк в приключен тип.

Очаква се измененията да влязат в действие до началото на идващия зимен отоплителен сезон, показват от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР