Евродепутата Елена Йончева (БСП/ПЕС) коментира от Брюксел исканата оставка на

...
Евродепутата Елена Йончева (БСП/ПЕС) коментира от Брюксел исканата оставка на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Проблемите в прокуратурата са по-големи от оставката на Гешев


Евродепутата Елена Йончева (БСП/ПЕС) разяснява от Брюксел желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев и желанието на Сотир Цацаров да се отдръпна прибързано от поста ръководител на Антикорупционната комисия.

В отговор на въпроса дали и Гешев ще си тръгне самичък тя разгласи: „ Смятам, че проблемите в прокуратурата са доста по-големи. Нужни са промени в прокуратурата и промени в правосъдната система. Трябва ефикасен механизъм за отчетност и отговорност на основния прокурор “.

Тя напомни, че това е записано в рекомендациите на Венецианската комисия 2017-2019 година

„ Фигурата на основния прокурор не би трябвало да бъде подвластна от никоя политическа партия, от никоя икономическа формация “, добави Йончева.

Евродепутатът подсети, че дружно с мониторингова група от Европейския парламент тя се е срещнала с Иван Гешев и са му задали доста въпроси за това по какъв начин действа прокуратурата в България.

„ Всички са уверени, че би трябвало действителна промяна в българската прокуратура. В същото време ние търсехме и отговори до каква степен са стигнали следствия свързани с корупция по високите етажи на властта. Питахме за „ Барселонагейт “, за така наречен чекмеджета с кюлчета със злато и банкноти с евро. За звукозаписа, в който чуваме по какъв начин някогашният български министър председател Борисов заплашва предприемачи и освен. Ние разбираме от всичко това по какъв начин действа в последните 10 години властта в България, това еднолично ръководство на господин Борисов “, разяснява още евродепутатът.

Елена Йончева заяви, че мониторинговата група на Екологичен потенциал, която следи демокрацията и върховенството на закона у нас, ще заседава на 27 януари. Намеренията на членовете на групата са на това съвещание да поканят премиера Кирил Петков, представители на държавното управление и прокуратурата.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР