Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но

...
Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но
Коментари Харесай

Контактната група: Евроатлантическите партии имат конституционно мнозинство в 48-ото НС

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно болшинство в 48-ото Народно събрание, само че са извънредно опълчени една на друга. Това съобщи Росен Плевнелиев след края на серията срещи с партии от 48-ото Народно заседание.

На поканите за диалог с контактната група се отзоваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Български напредък ". " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " отхвърлиха срещите, а " Възраждане " не бяха поканени.

" Целта на диалозите е да се намерят допирни точки за сформиране на държавно управление без значение с кой мандат и в какъв формат ", заявява Росен Плевнелиев.

Според него отстояването на евроатлантическите полезности са основни за оправянето с провокациите у нас.

" Има не просто болшинство, а конституционно по тези полезности. Но тези евроатлантически парламентарни сили са надълбоко разграничени - от време на време изкуствено и извънредно опълчени един на различен. Много ми се щеше в един подобен миг да видя единение. Ще продължаваме да се борим за една мощна България в Европейски Съюз ", съобщи Росен Плевнелиев.

" Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и света, още веднъж геополитиката може да даде решението и вкъщи ", добави Соломон Паси.

Контактната група показа план на Декларация, която ще внесе в Народното събрание с вярата тя да бъде разисквана в пленарната зала. В документа се приканва за:

Полагане на старания за връщане на парламентаризма и сформиране на постоянно държавно управление, с цел да се избегне риска от властническо ръководство.

Приемане на законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност,

Мерки за битка с корупцията като, да вземем за пример - бистрота при всички публични поръчки и търгове

Съдебна и правна промяна с конституционно болшинство, основана на институционален, а не индивидуален метод

Осъждат се опитите за промяна на конституционния модел и въвеждането на президентска република, защото това води до риск за властническо ръководство

Задълбочаване на евроинтеграцията като единствен поръчител на тези полезности

Присъединяване към еврозоната и Шенген

Одобрение на втората поръчка за изтребители Ф-16 за допълнение на ескадрилата на Военновъздушни сили

Превъоръжаване на Българската войска и работа по осъществяване на уговорките към НАТО

Осъждане на Руската експанзия в Украйна, непризнаване на анексираните украински територии

Мерки за киберсигурността, в това число и против хибридната война

" Текстът на декларацията е координиран и с представители на политическите сили, които отхвърлиха среща с контактната група ", съобщи Плевнелиев.

В събота контактната група се срещна с представители на ГЕРБ-СДС и „ Български напредък ". Днес Плевнелиев и Паси разговаряха и с Движение за права и свободи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР