Евроатлантическата общност излиза по-силна и по-укрепнала от тази криза -

...
Евроатлантическата общност излиза по-силна и по-укрепнала от тази криза -
Коментари Харесай

Румъния: Евроатлантическата общност става по-силна и единна

Евроатлантическата общественост излиза по-силна и по-укрепнала от тази рецесия - по-единни сме и по-решени да пазиме фундаменталните си полезности, съобщи през днешния ден в Букурещ румънският президент Клаус Йоханис в тирада по време на Мюнхенската лидерска среща, съобщи Аджерпрес.

Мюнхенската лидерска среща, която е част от годишната стратегия на Мюнхенската конференция по сигурност, събира през днешния ден и на следващия ден в Букурещ над 75 представители на високо ниво от над 25 страни, сегашни и някогашни публични представители, авторитетни специалисти и анализатори, водачи на публичното мнение, с цел да обсъдят тематики от значителен интерес от районния, европейския и евроатлантическия дневен ред. Събитието се организира преди плануваната за 29 и 30 ноември среща на външните министри на страните членки на НАТО.

" Евроатлантическата общественост излиза по-силна и по-укрепнала от тази рецесия. По-единни сме, по-решени да пазиме фундаменталните си полезности: демокрацията, правата на индивида, правовата страна и правото на всяка нация да избира приятелите и съдружниците си. Единството значи и взаимност. Нашата взаимност с Украйна би трябвало да продължи по съгласуван метод. Всички сътрудници би трябвало да предложат на Украйна това, от което има потребност, с цел да пази суверенитета и демокрацията си толкоз дълго, колкото е належащо ", уточни президентът.

Йоханис акцентира в този подтекст, че " ирационалната война, стартирана от Русия на 24 февруари, не е експанзия единствено по адрес на Украйна, а и същинска офанзива против нашите фундаментални полезности и правила, против архитектурата за северноатлантическата сигурност ".

" Сега нашата обща мощ, солидността и демократичните ни полезности са сложени на историческо тестване. Девет месеца, откакто стартира спорът в Украйна, получихме уроци, които са явни. Два резултата са доста ясни. На първо място, нашето трансатлантическо партньорство излезе по-силно от тази рецесия. На второ място, районът на Черно море сподели стратегическата си значимост за евроатлантическата сигурност и за районната непоклатимост ", съобщи Йоханис.

Той приказва и за поддръжката, която Румъния е оказала на Украйна.

" Румъния като страна членка на НАТО и Европейски Съюз с най-дългата обща граница с Украйна, се намираше през цялото време на първа линия в отговора на тази многоизмерна рецесия, провокирана от експанзията на Русия: посредством ръководството на над 2,9 милиона украински бежанци, които влязоха в Румъния; посредством обезпечаването на доставки на основна филантропична помощ от Румъния и други страни; посредством улеснението на преноса на зърно и други аграрни артикули от Украйна, с цел да се предотврати световна продоволствена рецесия - над 8,4 милиона тона минаха през Румъния. Тези старания за поддръжка би трябвало да продължат да попадат предпочитано в трансатлантическия дневен ред ", акцентира Йоханис.

Черноморският район от дълго време е " главното пространство за демонстрация на агресивното държание на Русия ", посочи още президентът, като добави, че би трябвало да бъдат развити политики на дълготрайна поддръжка за Украйна, Молдова и Грузия.

" Регионът на Черно море от дълго време е главното пространство за демонстрация на агресивното държание на Русия и за тестване на нашия групов ангажимент за районната сигурност и непоклатимост. Можахме да забележим това с войната в Украйна. Нещо повече, страни като Република Молдова и Грузия са най-уязвимите по отношение на последствията от тази война. Трябва да разработим политики за поддръжка в дълготраен проект за Украйна, Република Молдова и Грузия ", съобщи още Йоханис.

Той подсети, че Румъния обичайно е един от най-големите поддръжници на доближаването на Европейски Съюз с тези страни и означи, че дружно с Германия и Франция е стартирала Платформата за поддръжка за Молдова за набиране на финансова помощ за страната от интернационалната общественост. Той означи също, че Румъния обезпечава сред 80 и 90 % от потреблението на електрическа енергия на Молдова.

Йоханис дефинира срещата на върха на НАТО в Мадрид като " повратна точка " за постигането на по-силна и по-сплотена възпираща и отбранителна позиция в източния фланг на НАТО, а Новата стратегическа идея е признала черноморския район като зона от стратегическо значение за Алианса.

" Използвам тази опция, с цел да изразя признателността си към нашите съдружници и сътрудници, които демонстрираха единение и взаимност посредством обезпечаването на най-същественото досега съюзническо военно наличие в района на Черно море и източния фланг ", уточни Йоханис.

Външният министър Богдан Ауреску на собствен ред съобщи, че " Букурещ ще бъде през тези дни столица на европейската и евроатлантическа дипломация, което демонстрира стратегическата ролята на Румъния и на черноморската зона ".

По думите му организирането на срещата в Букурещ " е самопризнание за стратегическата роля на Румъния в Черно море, тъй като нещата, които се случват в Черно море, не остават в Черно море ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР