Eврейската общност празнува Ханука – един от най-важните еврейски празници.

...
Eврейската общност празнува Ханука – един от най-важните еврейски празници.
Коментари Харесай

Евреите у нас и по света празнуват Ханука

Eврейската общественост чества Ханука – един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25 ден от месец " кислев " по еврейския календар.

Празникът е отдаден на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 епохи. Тогава дребна група евреи се разпалва против най-силната за това време войска, превзела целия Изток. Бунтовниците отпред с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма.След успеха на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е наново осветлен. Оказва се, че поробителите са откраднали обичайния свещник " менора ", а от ритуалното масло е останало единствено за един ден. Но се случва знамение и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се счита за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се прибавя към запалената през вчерашния ден, до момента в който станат общо осем.

Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и единствено от нея е разрешено да се възпламеняват останалите свещи. Този свещник се назовава " ханукия ".

Подобно на християнската Коледа Ханука за евреите е фамилен празник, изключително известен измежду децата, тъй като получават дарове и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се извършват специфични празнични песни. Приготвят се ястия с растителна лой, напомняща за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки " латкес " и поничките с заряд от сладко.

" Това е интервалът, в който по традиция се опитваме да зарадваме другите хора, да вършим положително, да сме една концепция по-учтиви към хората към нас ", изясни Максим Делчев - ръководител на Централния Израилтянски нравствен съвет, откъдето, дружно с Организацията на евреите в България " Шалом ", насочат най-сърдечна покана към всички искащи да участват на тържествената гала за запалването на първата свещ за Ханука тази вечер:

" Запалвайки свещите, самите ние да имаме една светлина, която да предадем на нашите близки, на нашите другари, на децата ни ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР