Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд

...
Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд
Коментари Харесай

Баневи осъдиха държавата в Страсбург заради изказвания на Гешев

Евгения и Николай Баневи са осъдили страната в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург,. Според решението България би трябвало да им заплати 20 хиляди евро поради ареста им във Франция преди три години. Другото съображение за осъждането са изявления на основния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева.

Според решението на Европейски съд по правата на човека и двамата са нарушили презумпцията за невиновност, разяснявайки следствието. Коментирайки изказванията им, съдът показва, че в тази ситуация се надвишава " елементарното предаване на информация за наказателното следствие ".

По това време Гешев към момента бе заместител на Цацаров и към този момент някогашен началник на профилираната прокуратура. В мненията си във връзка Баневи той се позоваваше на източници като Уикипедия. Той съветваше публицистите да ревизират там по какъв начин семейството е приватизирала 2/3 от работещата индустрия у нас.
 Европейски съд по правата на човека позволи жалбата на Баневи против България Европейски съд по правата на човека позволи жалбата на Баневи против България
Европейският съд по правата на човека(ЕСПЧ) в Страсбург е позволил до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи против нарушени п...

В решението на Страсбург се показват мнения на Гешев и Дойчева от конференция, извършена в края на октомври 2018 година Тогава двамата не просто са дали информация за следствието, а са употребявали изрази, които " подкопават презумпцията за невиновност ", написа в решението.

" Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното следствие и са дали детайлности за подхванатите ограничения, обвиняванията против жалбоподателите и въздействието на тяхната активност върху сдружението. Съдът смята обаче, че думите на двамата прокурори надвишават елементарното предаване на информация за наказателното следствие.

По-специално, доста леко нюансираният метод, по който те разказват версиите, по които са работили следователите, потреблението на изрази като " незаконна приватизация ", " източване " или " обезкостяване " за разказване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните доста безапелационни заключения по отношение на обстоятелствата, които са предмет на въпросното следствие, предават концепцията, че двамата жалбоподатели са причинители на закононарушенията, в които са упрекнати от прокуратурата. Тези мнения, взети като цяло, затова подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите ", показва съдът.

Спецсъдът, гледал ограниченията за неотклонение на двамата, също е отишъл прекомерно надалеч в мненията си, твърди Европейски съд по правата на човека. В определенията са записани изречения, които на процедура удостоверяват виновността на двамата, без против тях да е произнесена присъда.
 Над 300 тома са доказателствата в желае за лишаване на имущество на Баневи Над 300 тома са доказателствата в желае за лишаване на имущество на Баневи
КПКОНПИ внесе в Бургаския областен съд исковите молби за лишаване на имущество против Николай и Евгения Баневи. На свое съвещание на 29...

На 7 декември 2018 година да вземем за пример спецсъдът е декларирал, че по индиректен, само че безспорен метод се открива съпричастността към незаконната активност на всеки от обвинените и съответно на Банев. Мотивите на съда надвишават описанието на съмнение.

" Те съставляват декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение всъщност по наказателния развой против тях ", написа Европейски съд по правата на човека в решението си.

Друг проблем е продължителният арест на двамата, излиза наяве от решението. Те бяха арестувани поради следствие за данъчни закононарушения и пране на пари на летището в Ница при опит да се качат на полет за България дружно с децата си. След връщането им у нас и двамата бяха оставени за непрекъснато под стража. Банев прекара зад решетките над 2 години, а от май е под домакински арест. Съпругата му бе освободена през 2019 година поради интервенция.

Те са задържани, макар че дни по-рано Банев е имал диалог с проверяващ служител на реда, обяснил е по кое време тъкмо се прибира в България и е уговорена дата за явяването му на разпит. Тези условия са били отразени в докладна бележка от служителя на Министерство на вътрешните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР