Евгений Пригожин, основателят на частната армия Вагнер, от години е

...
Евгений Пригожин, основателят на частната армия Вагнер, от години е
Коментари Харесай

Изродът Пригожин тръгнал по кривите пътища още от младежка възраст

Евгений Пригожин, създателят на частната войска „ Вагнер ”, от години е прочут като Готвача на Путин, само че съгласно мнозина той е новият Распутин, поради голямото въздействие, което най-малко до неотдавна има върху съветската върхушка.

 

Както любимецът на Николай II, по този начин и досегашният любим на Кремъл, в никакъв случай не е заемал висок пост в държавната администрация. Самият Пригожин пък иронизира сходни съпоставения и акцентира, че за разлика от Распутин (който е лекувал царевича Алексей от хемофилия), той не стопира кръвта, а я... пуска.

 

Израснал в хулиганските банди на Ленинград, приключил „ университет в  затворническите колонии на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики – тази биография на младия Пригожин никога не му пречи да стане изключително непосредствен с елита на Русия и в последното десетилетие да се трансформира в един от най-влиятелните руснаци, изключително доближен до Кремъл.

 

Житейският му път е същински зигзаг. Женя Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Ленинград. Завършва състезателен пансион номер 62 с профил ски тичане, където е пратен от втория си татко, треньор по специалност. Пастрокът се отнася много зле с дребния Женя и по детския му тил постоянно играе коланът. Постиженията му като състезател не са неприятни, само че той е наясно, че няма бъдеще като играч. Едва 18-годишен попада в неприятна компания, забърква се в кражба и на 29 ноември 1979 година Куйбишевският областен съд му дава 2,5 години условно.

 

Изпращат го в общежитие за „ условници ” в Новгород, където по макаренковски ще го превъзпитават с работа до изнемога в химическия цех. На Женя обаче не му се работи измежду токсини и бяга назад в Ленинград. Там се свързва с безработния паразит, по милиционерските избрания от това време – Алексей Бушман. До 21-годишната си възраст въпросният Леша е съумял да избута някак си 10 клас, към този момент се е оженил, има дете, напълнил е досието си с кримиподвизи, развел се е и е пипнал сифилис, който отхвърля да лекува.

 

Към Леша Бушман и Женя Пригожин се причисляват още трима – Валентина Макеко, която е осъждана в Брянск, двама малолетни от Челябинск. През февруари 1980 година бандата дебютира с грабеж на апартамент, а плячката е ваза, бонбониера, подложка за салфетки, няколко кристални чаши и 2 рога – всичко за 17 рубли, малко повече междинната заплата по това време.

 

Любопитен факт е, че майката на Пригожин – Виолета Пригожина, е доктор, претендент на медицинските науки, само че в това време е извънредно арогантна персона. Освен това се твърди, че е добра художничка, която прави изложения и до през днешния ден. Баща му Виктор Пригожин издъхва рано и синът му е отгледан от пастрока си Самуил Жаркой, който освен го бие съвсем непрестанно, а по-късно го изпраща да учи в спортния пансион.

 

На 6.10.1981 година Пригожин е приет за отговорен за кражба, машинация и обир и бива наказан на 12 години отнемане от независимост. Добавяйки и условната му присъда, получава общо 13 години в колония със непоколебим режим. Там правил непринудено секс с други пандизчии против разнообразни облаги. През 1988 година, Пригожин е опрощение и е освободен през 1990 година в същото време Съюз на съветските социалистически републики към този момент сее разпаднал, а той се е помирил с втория си татко и двамата развиват бизнес – продават хот-дог. Бизнесът потръгва устойчиво, а Пригожин даже пораства в йерархията, създавайки първокласен ресторант в Санкт Петербург. През 2001 година в ресторанта му гостуват Владимир Путин и френският президент Жак Ширак, а на идната година Путин дава вечеря в същия ресторант и на Джордж Буш –младши. На идната година пък избира да чества там рождения си ден. По време на всички тези визити, Пригожин го обслужва персонално. 

 

Успоредно с заведенията за хранене, той се занимава и с хазартен бизнес. Става все по-разпознаваем за необятната аудитория и все по-често е заобиколен от водачите на Кремъл, поради което измежду народа потегля мълвата, че е станал „ тяхно гадже “. На тогавашния апаш залепват и прякора „ Готвача на Путин “.

 

Както и да се пояснява персоналната връзка на Пригожин с Путин, е илюстрация на така наречен слепване на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) с подземния свят. Подобни образци за уродлива симбиоза има премного и у нас. През есента на 2013 година започва спора сред него и Сергей Шойгу, който не възобновява контракта му с Министерството на защитата и той стопира да храни военните.

 

Пригожин прави всичко по силите си, с цел да заличи и най-малката диря, водеща към тъмното му минало. Относно финансирането на „ Вагнер “, мълвата носи, че то идва от олигарси. Дори за корумпирана страна като Русия  е ясно, че парите не могат да дойдат непосредствено в частната му войска от страната или социална организация. Докато набира наемници, той признава, че е създател на „ Вагнер “.

Инфо: Уикенд

Тагове: Евгений Пригожин распутин Алексей Бушман Валентина Макеко Владимир Путин Жак Ширак Джордж Буш - младши

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР