Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна

...
Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна
Коментари Харесай

Евгений Кънев за ДЕБАТИ.БГ: ГЕРБ и ДПС ще подкрепят Промяната, защото са притиснати от западните си партньори


Евгений Кънев е лекар по стопанска система, ръководещ съучастник на капиталова консултантска компания „ Маконис “. В дългогодишната си кариера на капиталов съветник е управлявал огромен брой планове за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.

Свидетели сме на може би най-мощната съветска хибридна офанзива през последните 20 години, която приключи с покушението върху постройката на европейските институции. Има ли съгласно Вас смяна в отношението на българското общество към европейския избор на България?

Не може да се каже, че има, въпреки да има доста разколебани хора. Това се дължи на мощната съветска агитация, която се вихри необезпокоявана в българските медии. В множеството огромни медии несъмнено има представители на точки, в случай че не съвпадащи, то доста близо до тези на Кремъл. Самите медии в края на краищата пазят избрани гледни точки и това си проличава най-ясно от количеството хора, които приказват прозападно и да кажем неутрално и прокремълски по медиите. Някои медии като БНР имат публични излъчвания с кремълски гледни точки и необезпокоявана агитация, която всеки ден се лее от ефира. Като вземем всички тези неща на куп – хората са разколебани и надлежно не знаят до каква степен е вярно да поддържат позицията на Европейски Съюз по отношение на войната в Украйна. Със сигурност от началото на войната броят на тези хора се е нараснал.
Д емократичната общественост се раздели по въпроса добре ли е да има държавно управление на Промяната, подкрепено от ГЕРБ. Какво е Вашето отношение по въпроса?
Това е извънредно комплициран проблем, защото хората са отвратени от практиките, които прилагаше ГЕРБ, и най-много Движение за права и свободи в сянка, през последните 10 години. Самата мисъл, че може да кооперираш с такава партия и да правиш промени в България е немислима. От друга страна, такава е математиката, че с цел да има демократични промени, а не революционни промени, би трябвало да има болшинство в Народното събрание. И с помощта на пропагандата, за която приказвах доскоро, хората са комплицирани. При толкоз доста парламентарни избори несъмнено позициите на Промяната не се ускоряват. От тази позиция те би трябвало да търсят чисто математически болшинства, с цел да могат да прокарат някакви промени. Разпределението на силите в Народното събрание е такова, че единственият избор за болшинство е ГЕРБ. Това е парадоксът.

Ако хората разсъждават по този метод, няма да им се вижда толкоз необичайно, че за някои национални цели, свързани с постигането на по-голяма евроинтеграция и най-много геополитическата среда, е належащо да се откри някаква форма на взаимоотношение с партиите, които най-малко на книга заявяват, същите цели. Ще ги повторя – това са правосъдна промяна, Шенген, еврозона, Плана за възобновяване и развиване, приемане на нов бюджет. Тези са основни за цялата страна промени, които от една страна ще ни сближат повече с Европа геополитически и ще отслабят съветския напън върху България, и второ – ще придвижат страната напред чисто стопански и може би след известно време и политически. Това градуиране на цели е нещо, което множеството хора не схващат, и за жалост няма кой да го изясни.
Според Вас задаващото се ротационно държавно управление по-скоро победа за Промяната ли е или е по-скоро победа за ГЕРБ-СДС?
Все още не знаем, каква ще бъде цената на тази победа, изключително на фона на последните кавги. Предстои да забележим, тъй като не знае и дали ще има държавно управление. Но по този начин, както е замислено,

за мен е по-скоро победа на Промяната, тъй като ГЕРБ са извънредно притиснати, очевидно и от своите западноевропейски сътрудници, и от НАТО, да обезпечат болшинство за евроатлантическо ръководство на България. Всичко това, на което сме очевидци и което се случва у нас под всякаква скандална форма през последните седмици, е вследствие на това решение на ГЕРБ.

Виждаме, че се оформят два лагера, като с изключение на ГЕРБ има и някакво разединение в Движение за права и свободи. То не е толкоз разединение в самата партия, колкото желанието на Движение за права и свободи да се раздели с Пеевски, като знак на корупцията през Магнитски, и това се следи и от самото им държание. Движение за права и свободи в действителност също застават зад промяната на основния прокурор, който се счита, може би не без съображение, за оръжие на Пеевски в неговите политически упоритости и начинания.
Може ли по някакъв метод драмата с основния прокурор Иван Гешев да се свърже с опитите за съставянето на държавно управление?
Разбира се! Това нямаще да се случи, в случай че не беше желанието на ГЕРБ и ДПС-Доган за смяна. Те са поели задължения към техните сътрудници в европарламента, където знаете ГЕРБ е много почитан в връзките с ЕНП, а Илхан Кючук от Движение за права и свободи е зам. ръководител на „ Алианс на либералите и демократите за Европа “. Тези задължения би трябвало да бъдат изпълнени и надлежно всички артисти, които от години играят в остарелия режим, сега са се организирали да попречат на тази промяна, която ще им отнеме позиции. А с това и позиции на Русия, защото Русия ги употребява за реализиране на техни цели в България.

Битката е сред новия курс на ГЕРБ и Движение за права и свободи, водени от Промяната по публична линия, поради което ГЕРБ поддържа държавно управление на ПП-ДБ и обезпечава болшинство за правосъдна промяна. Но всичко това разклаща позициите на президента, на службите, чиито управления ще бъдат заменени, на прокуратурата, на Гешев, който ще напусне. Всички тези лостове на властта ще преминат в други ръце и това е повода за крайната готовност на този лагер, който сега нападна Народното събрание по всевъзможен метод – през съответни лица, през начинания от прокуратурата, даже и бавенето на мандата от президента, с цел да не се допусне съставянето на такова държавно управление.
Защо българските гласоподаватели на няколко следващи избора отхвърлиха да изберат Промяната и оставиха България в зоната на политическата сивота?
Пак се връщаме към медиите. В демокрацията основните принадлежности за реализиране на политически цели са законодателната, която сега отсъства тъй като непрекъснато сме сред избори, изпълнителната власт, която е в ръцете на президента, и правосъдната власт, която е в ръцете на основния прокурор, Пеевски и други кръгове. Другият основен инструмент са медиите, които се управляват още веднъж от тези кръгове. Те разрешават на съветската агитация да се шири и непрекъснато да бъде атакувана Промяната по разнообразни линии – Политическа партия по линия на корупция, Демократична България по линия на демократичните връзки със Запада. Сами виждате, какъв брой представители има в медиите за така наречен консерватизъм и битка с европейското въздействие и против какво ли не. Всичко това разколебава хората по отношение на европейския избор.

Затова са толкоз мощни националистическите, псевдо-патриотични усеща, които се разпалват преднамерено от медиите, и които при всички случаи са антиевропейски и проруски, като резултат в изборните урни. Като сложим и връщането на хартиената бюлетина няма по какъв начин Промяната да пробие. Естествено има и какво да се желае и от самите водачи на Промяната, които очевидно не са задоволително безапелационни, с цел да могат да завоюват по-голям избор. В такава извънредно враждебна среда на новите сили, които желаят смяна ще им е извънредно мъчно да пробият без лостовете на власт, за които загатнах по-рано.
Бихте ли коментирали явлението Радостин Василев?
Аз не желая да влизам в персонално равнище на разбори. Това е човек, който непрекъснато търси някаква демонстрация посредством кавги и очевидно гони с нечисти средства своят персонален интерес. Много евентуално е и той да е подвластен от избрани сили, които го употребяват за реализиране на техните цели.

Всъщност не инцидентно Прокуратурата нападна преди една-две седмици тъкмо неговият имунитет и този на Делян Добрев, тъй като ги вижда като най-слабите звена в партиите, които се пробват да създадат държавно управление, и които могат да бъдат употребявани за техните цели.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР