Евгени Пригожин превърна Вагнер Груп от сенчеста група наемници в

...
Евгени Пригожин превърна Вагнер Груп от сенчеста група наемници в
Коментари Харесай

Пригожин не оцеля, а ще може ли Вагнер?

Евгени Пригожин трансформира " Вагнер Груп " от сенчеста група наемници в страховита военна мощ, настояща в голям брой страни на три континента. Сега, откакто към този момент го няма, бъдещето на групата може единствено да се гадае.

Военачалникът се счита за мъртъв, откакто авиационните управляващи оповестиха, че той е бил на борда на самолета, който се разруши край Москва в сряда, тъкмо два месеца откакто стартира временен протест в Русия.

Повечето специалисти по сигурността се съмняват, че " Вагнер " може да оцелее без Пригожин, което слага съществени въпроси за това какво ще се случи с бойците, оръжията и интервенциите на групировката.

Според тях Кремъл може да се опита да продължи да интегрира групировката в съветската войска или да се опита да размени ръководителя на " Вагнер " със собствен съдружник, само че надали измежду хората на Пригожин ще има огромен интерес към това. Ясно е, че последствията ще се усетят надалеч оттатък границите на Русия, изключително в африканските страни, където " Вагнер " е употребен за подкрепяне на водачи и потушаване на протести.

" Моето съмнение е, че (Вагнер) ще се разпадне без него, тъй като той ръководеше групата по доста персонализиран метод, по метод, по който лоялността беше към него, а не към различен индивид или човек ", споделя Наташа Линдщадт, професор в университета в Есекс, която изследва властническите режими и насилствените недържавни артисти.

Във Вагнер не съществува ясната командна конструкция, която е присъща за обичайните военни сили, заради което гибелта на Пригожин е евентуален екзистенциален проблем за групата. " Наистина всичко се върти към него и откакто той си отиде, ще бъде по-хаотично. Не е ясно накъде ще се насочи лоялността ", споделя Линдщадт пред Си Ен Ен.

Лидерският вакуум е още по-остър, като се има поради, че съгласно управляващите в самолета са били и двама от доверените лейтенанти на Пригожин - полевият пълководец на Вагнер Дмитрий Уткин и началникът на логистиката Валерий Чекалов.

Особено Уткин е огромна загуба; съгласно сведенията той е някогашен офицер от съветското разузнаване, който се е подвизавал под псевдонима " Вагнер ", и беше избран като създател на групировката от Съединените щати, когато те му постановиха наказания поради ролята му в спора в Източна Украйна през 2017 година

Вагнер разполагаше с извънредно огромна власт за наемническа група и огромна част от нея се дължеше на Пригожин и неговите връзки с съветския президент Владимир Путин. Наричана " частната войска на Путин ", " Вагнер " е употребена за усилване на въздействието на Русия по света.

" Те бяха ситуирани в доста страни в Африка и Близкия изток, а в началото и в Донбас в Украйна, и свършиха чудесна работа за поощряване на съветската външна политика посредством доста сенчести и противозаконни средства за надзор над политическите артисти, рандеман на изкопаеми горива и други запаси от тези страни ", споделя Хюсеин Алиев, учител в Университета в Глазгоу, който изследва недържавните въоръжени групи в Русия и Украйна.

Влиянието на " Вагнер " набъбна още повече в хода на войната на Русия против Украйна, изключително откакто групировката пое водеща роля в нападенията против Соледар и Бахмут, като в този развой не прояви изключително внимание към живота на своите бойци. Превземането на тези градове - с цената на големи човешки жертви - е рядка съветска облага в Украйна.

Но с възходящото си въздействие " Вагнер " бързо се трансформира в главоболие за Кремъл. " Той стартира да излиза от контрола на Кремъл, тъй като им беше дадена зелена светлина да вършат доста неща... да вербуват пандизчии, да получават съвсем безграничен достъп до оръжия от Министерството на защитата, с цел да реализиран нещо в Украйна, само че вместо това те станаха, изключително Пригожин, доста мощни и авторитетни ", споделя Алиев.

Успехът на бойното поле окуражава Пригожин. " Той стартира да вижда, че има свои почитатели и че лоялността от страна на неговите почитатели става все по-голяма и той усещаше, че групата " Вагнер " е надалеч най-ефективната съветска военна мощ ", сподели Линдщадт.

Сега, когато Пригожин към този момент не е на дневен ред, Кремъл ще би трябвало да реши какво да прави по-нататък с групата - дали да я легализира и да я направи част от съветските въоръжени сили, или да я остави да продължи да съществува под някаква друга форма.

Руското министерство на защитата се опита да погълне групата " Вагнер "

по-рано това лято, като при започване на юни разгласи, че " доброволните отряди " и частните военни групи ще би трябвало да подпишат контракт с министерството.

Алиев съобщи, че Кремъл се опита да понижи въздействието на Пригожин, защото той стана по-смел и по-труден за управление.

Пригожин отхвърли да се подчини на заповедта и продължи да подлага на критика военното управление. Кулминацията беше в края на юни, когато Пригожин заповяда на войските си да завладяват съветска военна база в Ростов на Дон и стартира поход към Москва, след което се отдръпна.

" Фактът, че той беше толкоз дръзновен, предприемайки този протест, е знак, че до известна степен е бил подведен ", прибавя Линдщадт.

Въпреки че Путин назова дейностите на Вагнер " държавна измяна ", той подмятна концепцията групата да бъде включена в състава на съветската войска. След въстанието Путин съобщи пред съветския бизнес ежедневник " Комерсант ", че е предложил на командирите на " Вагнер " да продължат да се борят за Русия.

Сега, откакто неуместният пълководец е отхвърлен, Путин евентуално ще желае да резервира " Вагнер " отвън формалните структури, споделя Алиев.

" Очаквам, че Кремъл ще се опита да я резервира като този тип нерегистрирана, публично несъществуваща частна военна компания, с цел да я употребява в тези разнообразни инициативи в чужбина. Той може да сложи някой по-лоялен началник, някой по-близък до Кремъл... само че явно това няма да е същият вид група, тъй като доста неща във " Вагнер " бяха безусловно закрепени върху Пригожин ", сподели той.

Министерството на защитата на Англия съобщи в обновената си разследваща информация в петък, че кончината на Пригожин " съвсем несъмнено " ще има " надълбоко дестабилизиращ резултат върху групата " Вагнер ".

" Неговите персонални качества - хиперактивност, изключителна смелост, блян към резултати и изключителна грубост - проникнаха във " Вагнер " и надали ще бъдат реализирани от някой негов правоприемник. "

Линдщадт съобщи, че е малко евентуално Русия да успее да придобие цялостен надзор върху групата. " Това, което виждам като по-вероятно, е накъсване. И Русия няма да има цялостен надзор над това и мисля, че ще видите много безпорядък, а това е доста рисково, тъй като този вид групировки, щом се разцепят, стават по-смели и съставляват голяма опасност за районната сигурност ", сподели тя.

Влиянието на " Вагнер " обаче надалеч надвишава границите на Русия

Наемническата група се е сражавала дружно с съветските войски в Сирия и е взела участие в необятен набор от действия в Африка, като съгласно някои специалисти тя е работила допълнително от 10 страни.

Имаше индикации, че Пригожин възнамерява да пренасочи интервенциите на " Вагнер " към континента след несполучливия протест.

Миналия месец той е бил видян да се среща с африкански високопоставени лица по време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. По-рано тази седмица, преди очевидната му гибел, се появи видеозапис, на който Евгени Пригожин приказва от пустинни покрайнини в област, която съгласно анализатори евентуално е Мали. Във видеото Прогожин твърди, че " ще направи Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна ".

Операциите на Вагнер набраха скорост след нашествието на Москва в Крим през 2014 година, когато Русия стартира да гледа на благосъстоянията на континента като на метод да заобиколи множеството западни наказания. Редица следствия на Си Ен Ен откриха присъединяване и съучастието на " Вагнер " в зверства против цивилно население в редица страни.

" Вагнер " се замесва в Централноафриканската република през 2018 година, когато съветското държавно управление даде военна помощ и оръжия в подмяна на концесии за рандеман. Когато сигурността в ЦАР се утежни преди изборите в края на 2020 година, " Вагнер " мина от образование към бойни задачи. Участието на Вагнер в Мозамбик през 2019 година също беше ориентирано към битка с нападателните ислямисти.

Разследване на Си Ен Ен от юли 2022 година разкри задълбочаване на връзките сред Москва и военното управление на Судан, което даде на Русия достъп до златните благосъстояния на източноафриканската страна в подмяна на военна и политическа поддръжка. През последните месеци " Вагнер " доставяше суданските Сили за бърза поддръжка с ракети, с цел да подкрепи битката им против армията на страната, като използваше Либия, където подкрепяният от " Вагнер " генерал-бунтовник Халифа Хафтар управлява обширни територии.

Има от ден на ден признаци, че

Кремъл се пробва да се включи в някои от доходоносните интервенции на Вагнер

Тази седмица съветска военна делегация отиде в либийския град Бенгази, с цел да се срещне с Хафтар, който е подкрепян от " Вагнер " в продължение на няколко години.

Ройтерс цитира либийски чиновник, осведомен със срещата. Той споделя, че Евкуров е споделил на Хафтар, че силите на " Вагнер " в Източна Либия ще рапортуват на нов пълководец. Си Ен Ен не можа да ревизира какво е било обсъждано на срещата и се обърна към двама представители на ЛНА за удостоверение. В изказване на съветското министерство на защитата се добавя, че визитата е имало за цел да се обсъдят " вероятностите за съдействие в региона на битката с интернационалния тероризъм, както и други въпроси на взаимните дейности ".

Олуволе Оджевале, районен координатор за Централна Африка в Института за проучвания в региона на сигурността, съобщи пред Си Ен Ен, че гибелта на Пригожин би трябвало да изпрати звучно обръщение до водачите на целия континент, че разчитането на задгранични наемници за промяната в бранша за сигурност е обвързвано с огромен риск.

Според него в този момент могат да се появят пукнатини в основите на западноафриканските и централноафриканските страни, които са разчитали на поддръжката на групата " Вагнер ". " Ако " Вагнер " се срине, ще има доста последици, доста последици във връзка с сигурността в тези страни ", сподели той и добави, че тези страни ще би трябвало да създадат " сериозни вложения в личната си промяна на бранша за сигурност ".

Но Кристофър О. Огунмоде, анализатор по външни работи и асоцииран редактор в World Politics Review, съобщи, че въздействието на " Вагнер " в някои от страните, в които се твърди, че е работил, може да е било надценено. " Нейните интервенции са били единствено в няколко страни. Тя не е тъкмо марширувала из всички 54 страни в Африка ", сподели той.

Освен това Огунмоде съобщи, че някои страни към този момент са желали да отпратят " Вагнер ".

" Това се обсъждаше още преди гибелта на Пригожин. Можем да станем очевидци на подмяна на наличието на " Вагнер ". В Мозамбик към този момент бяха принудени да изоставен, там получиха удар и не можаха да се преборят, в Мали... там се осъзнава, че тамошната хунта е направила неточност, като е влезнала в леглото с тези момчета ", сподели той.

В ЦАР, където наличието на " Вагнер " е най-силно изразено, вниманието може да се насочи към Русия, сподели Огунмоде. В тирада пред съветския държавен ефирен канал RT след протеста през юни съветският външен министър Сергей Лавров загатна за тази опция и съобщи, че наличието на съветски бойци в ЦАР ще продължи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР