Евгени Иванов оглавява комисията за детско-юношески волейбол към българската федерация.

...
Евгени Иванов оглавява комисията за детско-юношески волейбол към българската федерация.
Коментари Харесай

Евгени Иванов: Водим преговори за още партньори само за подрастващите

Евгени Иванов оглавява комисията за детско-юношески волейбол към българската федерация. Бившият национал приказва пред формалния уебсайт за свършената работа през последната година и какво следва през 2021-а.

- Оглавихте комисията за детско-юношески волейбол, откакто Любо Ганев стана президент на федерацията. Какво успяхте и какво не в тази толкоз сложна за света година?

- За страдание доста неща не се случиха. Обстановката в целия свят е доста тежка. Волейболът няма по какъв начин да е изключение. Пандемията ни притисна да взимаме решения, които не са известни. Не са в интерес на играта. Карахме децата да играят през седмицата. Удължихме шампионатите през летните месеци, когато са във почивка и мъчно ги събираме. За някои мачове подрастващите имаха прекомерно малко време за подготовка. В друга обстановка не бихме постъпвали по този начин, само че в този момент нямахме избор.

- Как оценявате представянето на тимовете ни за юноши и девойки на европейските шампионати?

- Видях доста оптимистични неща. Децата имат капацитет. При вярна и систематична работа ще имаме триумфи. Да не забравяме, че положителните изяви на дребните са причина един ден да имаме мощни национални тимове.

- Какви са проектите за 2021 година?

- Въпросът е какъв брой пандемията ще ни даде опция да планираме. Опитваме да мислим все едно годината ще протече обикновено. Че няма да има черезвичайни обстановки. Част от шампионатите при подрастващите започнаха, други предстоят. България е разграничена на райони и първо ще се играят мачове във всеки от тях. Чак най-после ще ги смесим. Сигурен съм, че следва дълъг и забавен шампионат.

- Имате ли задоволително картбланш от Любо Ганев независимо да ръководите комисията?

- Абсолютно да! Няколко пъти сме разговаряли по тази тематика. Редовно се допитвам до Любо по разнообразни въпроси, само че не за позволение, а за мнение. Той има голям опит, играл е на най-високо равнище. Любо ми е дал цялостен картбланш да се занимавам с детско-юношеското направление.

 thumbnail 268

- Как се работи с него като президент?

- През тази година се убедих, че е извънредно елементарно. Стегнато и оперативно. Това е най-хубавият вид за федерацията.

- Кой център за детско-юношески волейбол е най-добре развъртян?

- Трудно е да се каже. Има няколко места, където поддържат доста високо равнище. Няма по какъв начин да не отчетем женското направление на Марица в последните години. Същото се отнася и за Казанлък. В софийската област са повече развити момчетата. Има група от осем тима на извънредно равнище. Не пропущам и Варна, където развиват и двете посоки. Не желая да изреждам всички, с цел да не изпусна някого. Като цяло има основа за оптимизъм.

- По какъв метод федерацията оказва помощ на клубовете за академиите им?

- Опитваме да вършим всичко допустимо най-чисто и ясно от административна позиция. В никакъв случай не би трябвало да има подозрения, че някой е с цели. Това е изключено. Всички са равноправни. Няма значение дали става въпрос за дребен град или огромен център. Подписаният петгодишен контракт с Геритидж Парк дава спомагателен тласък. Водят се договаряния с още партьори единствено за детско-юношеския волейбол. Благодарение на тях ще можем да оказваме помощ финансово на клубовете.

- Достатъчно ли деца се възпламеняват по волейбола?

- Винаги ми се желае да са повече. Много деца упражняват волейбол. Нашата значима цел е да ги задържим. В живота на детето постоянно идва миг, когато би трябвало да се ориентира - дали ще става състезател или ще се развива в друга област. Там би трябвало да го убедим да продължи с волейбола.

- Какво липсва на детско-юношеския волейбол в България?

- Повече надпревари. Въпреки че календарът на моменти е кондензиран, децата желаят да играят още и още. Това е значимо за построяването им. Един експерт знае, че би трябвало четири месеца да вземем за пример да се готви за съревнование. Децата обаче бързо губят мотивация, когато не играят против връстниците си.

- Има ли задоволително на брой добре квалифицирани треньори, които да работят с подрастващите?

- За мен треньор на деца и експерти са две разнообразни специалности. Ако желаеме да изградим основата на пирамидата волейбол, би трябвало да дадем допустимо най-вече готови фрагменти за дребните. И най-големите волейболисти са тръгнали оттова. Правим всичко допустимо да има повече добре подготвени треньори.

- Мислите ли, че краят на пандемията ще даде повече възторг на младите да спортуват?

- Надявам се, че е по този начин. Ще дам образец с моето семейство. Когато стартира втория непълен локдаун и не разрешиха тренировките, дребната ми щерка беше в шок. И когато възбраната падна, стана най-щастливото дете. Мисля, че при болшинството е по този начин. Спортът дава доста не децата и те го обичат.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР