Евгени Георгиев. Снимка: БГНЕС Общото събрание на Софийския градски съд

...
Евгени Георгиев. Снимка: БГНЕС Общото събрание на Софийския градски съд
Коментари Харесай

Градските съдии отново подкрепиха Евгени Георгиев за председател


Евгени Георгиев. Снимка: БГНЕС

Общото заседание на Софийския градски съд (СГС) за втори следващ път от февруари насам поддържа с огромно болшинство кандидатурата на гражданския арбитър Евгени Георгиев за ръководител на съда. Той събра 53 гласа " за " против 11 " срещу " от общо 64-има сътрудници, участвали на вота във вторник, оповестиха от Софийски градски съд.

На 12 февруари Георгиев също получи поддръжката на болшинството от градските съдии, като за него тогава гласоподаваха 44-има души, 25-има поддържаха някогашния началник на съда Светлин Михайлов, а 13-има не гласоподаваха за никого от двамата.

Месец по-късно обаче Съдийската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) по този начин и не съумя да създаде избор, защото никой от номинираните не събра минимално нужните 8 гласа. Георгиев тогава събра 5 гласа, а Михайлов – единствено 2.

" Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването ѝ, ме накараха да усещам, че не съм самичък, че вие се отнасяте с доверие към мен, само че и с позитивни упования. Бих желал да оправдая доверието и да осъществявам упованията ви посредством присъединяване ми в този избор и възможната ми работа като ръководител. За да мога да го направя, още веднъж се нуждая от поддръжката Ви ", е декларирал пред сътрудниците си Евгени Георгиев във вторник, представен от пресцентъра на най-големия областен съд в страната.

Един от главните му цели, изтъкнати по време на чуването им с Михайлов на 13 март, беше съдийското самоуправление. Според Георгиев " мащабът на Софийския градски съд е подобен, че не би разрешил еднолично ръководство без то да докара до разтърсване вътре в съда и в връзката му с останалите институции ".

По време на първия конкурс за ръководител ан Софийски градски съд той бе нападнат от медиите, гравитиращи към депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, поради притежавани от фамилията му акции във КТБ, както и поради стипендии, финансирани от американски организации. По този мотив той изясни пред Висш съдебен съвет, че не продавал или прехвърлял акции към срутва на банката, което би представлявало проблем от морално естество.

" Истина е, че владея 58 акции от КТБ, които съм закупил 2008 година за към 5000 лева В момента тези акции не костват нищо. Проблем за мен, за системата и за вас би било, в случай че бях продал тези акции към банкрута. Фактът, че аз съм задържал и съм изгубил тези акции значи, че аз съм направил една недобра инвестиция, само че това не значи, че съм привързан с КТБ. Никога не съм срещал и не познавам господин Цветан Василев ", заявява арбитър Георгиев.

По отношение на стипендиите и стажовете, извоювани и изкарани от него в Съединени американски щати, магистратът изясни, че и в трите случая е кандидатствал по общия ред и е употребил неплатен годишен отпуск по време на образованията си оттатък Океана.

Според неофициална информация от предходната седмица, в състезанието за административен началник на градския съд има намерение да се включи и наказателният арбитър от Софийския апелативен съд (САС) Алексей Трифонов. Срокът за присъединяване в конкуренцията изтича на 7 юни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР