Евгени ГАВРИЛОВСмешен плач се носи през последните дни от парламентарните

...
Евгени ГАВРИЛОВСмешен плач се носи през последните дни от парламентарните
Коментари Харесай

Крокодилски сълзи

Евгени ГАВРИЛОВ

Смешен рев се носи през последните дни от парламентарните коридори, където е ситуирана опозицията от ГЕРБ-СДС. " Сметката на Рилския манастир за ток за предишния месец е 28 000 лв., а на манастира Кабиле край Ямбол - 6000 лв.. Истината е, че манастири и храмове минават на режим на тока ", загрижиха се депутатите на Борисов. Този мрак не трябва да влиза в молитвените домове, завайкаха се от опозицията.

Освен това, както при Лукановата зима, градове и села отново започнаха да светкат като дискотека. Метрото в София не може да си заплати електрическата енергия, която употребява. Зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков от ГЕРБ-СДС прикани страната да даде 178 млн. лв. на столичния градски превоз " поради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пасажерите с към 1/3 на годишна база ".

Разбира се, за спешната обстановка има справедлива причина - международната енергийна рецесия, само че ще бъде неуместно обстановката у нас да се оправдава единствено с интернационалното състояние.

За последните десетина години тогавашните властници, къде от непросветеност, къде умишлено, направиха всичко допустимо да деформират енергийния пазар. На всичко това точно в този момент берем плодовете.

Както при множеството неща, либерализацията в енергетиката не стана както би трябвало. Тя бе пришпорена поради договорености с Брюксел, без да се регистрира спецификата на българските условия - тоталната беднотия у нас, да вземем за пример.

Затова по време на договарянията сред бъдещите съдружни сътрудници за сформиране на настоящето правитество стана ясно, че се обмислят промени в работата на Българската самостоятелна енергийна борса. Идеята е там да се подписват дълготрайни контракти с потребителите, с цел да се избегнат внезапните скокове на цените на тока, на каквито се нагледахме през последните месеци. Освен това ще се търсят способи да бъде стеснен износът на евтина електрическа енергия, с цел да не се заплашва енергийният баланс на страната. Явно измененията на разпоредбите за търговия с ток са повече от нужни, тъй като, родена с доста страдания, за късото си битие енергийната борса потвърди своята неефективност и безполезност.

Нейната активност непрестанно бе придружена от съмнения за груби операции и външно вмешателство. Те са изцяло основателни и разумни. Предпоставки, които последователно доведоха да деформиране на пазара, съществуваха още при основаването на борсата. Тогава за следващ път се гонеха някакви периоди и обстановката бе претупана небрежно. Пръкна се някакво сходство на борса, което по-скоро извършва ролята на гара разпределителна, в сравнение с да е място за действителна търговия на електрическа енергия.

Според теорията една от главните функции на енергийната борса е да дава референтна цена на електрическата сила, която се калкулира по строго избран логаритъм и е основана на търсенето и предлагането. Този основополагащ принцип е залегнал и в задачите на Българската самостоятелна енергийна борса. Явно той не се съблюдава. Защо обаче й е лепнат етикета " самостоятелна ", не е ясно. Може би тъй като от нея нищо не зависи, а тя елементарно се управляваше от досегашните властници от ГЕРБ, които в този момент леят крокодилски сълзи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР