Евгени ГАВРИЛОВМинистрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване

...
Евгени ГАВРИЛОВМинистрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване
Коментари Харесай

Грешна логика

Евгени ГАВРИЛОВ
Министрите на енергетиката на Европейски Съюз реализираха договорка за ограничение цените на електрическата енергия. Споразумението най-общо планува наложително понижаване на потреблението на електричество в страните от Европейски Съюз и ограничение на свръхпечалбите на производителите на ток. Темата, която е настояща през последните месеци, породи и комични оферти. Властите в Париж неотдавна взеха решение осветлението на Айфеловата кула да се изключва с час по-рано. По-малко и на по-икономичен режим ще светят и хилядите гирлянди на Шан-з-Елизе за идните коледни празници. Скъпите бутици също ще би трябвало да изключват осветлението си след 22 ч. Това важи и за огромна част от публичните здания. Сред ексцентричните оферти бяха слагане на таймери под душа в Нидерландия, готвене на изключени котлони в Италия и затвор за прекалено отопление в Швейцария. Белгийският крал също ще пести сила в двореца в Брюксел. 
Наши специалисти обаче споделят, че предложенията ще реализиран тъкмо противоположния резултат - трайно високи цени и черни дни за европейската енергетика. А съответно за България вредата от такива ограничения ще бъде голяма. Основното предложение, което визира нашата страна, е концепцията за въвеждането на  краткотрайна горна граница на приходите на производителите на ток, които работят на под пределни цени и регистрират огромни облаги. Става въпрос за фотоволтаици, вятърни централи, вецове, атомни централи и тецове на лигнитни въглища. Те имат по-ниски разноски, само че продават тока си на същата цена като централите, работещи на газ. Tакова е правилото на пазара - ценовото ниво се дефинира от по-скъпите производители, а, откогато цената на газа се увеличи доста, това са точно електроцентралите на газ. В същото време разноските на останалите производители остават ниски и по тази причина те регистрират изключителни облаги.
Подобни ограничения не са нищо повече от популизъм и неверна икономическа логичност, която ще докара съответно у нас до съществени негативни последици. Защото точно поради облагите на АЕЦ " Козлодуй " стана допустимо изплащането на помощи за бизнеса през тази година. А действително в България от нищо друго не се прави ток, с изключение на от  централите, за които към този момент стана дума. Това значи, че 100 % от българската енергетика ще бъде наранена от тавана на цените.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР