Евгени ГавриловБългария не е издала нито едно разрешително за износ

...
Евгени ГавриловБългария не е издала нито едно разрешително за износ
Коментари Харесай

Няма износ на българско оръжие за Украйна

Евгени Гаврилов

България не е издала нито едно позволение за експорт на оръжие в Украйна, заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на специфична конференция.

Органът, който издава позволения за търговия с оръжия, е Междуведомствената комисия за експортен надзор и разпространяване на оръжията за всеобщо заличаване към Министерството на стопанската система. Тази комисия не е издавала нито едно позволение за експорт на оръжие за Украйна, е посочила инспекция, разпоредена от вицепремиера Нинова още в неделя.

Повод за реакцията на българското държавно управление стана информация на ТАСС от 20 февруари, че въоръжените сили на Украйна употребяват български гранатомети при обстрела на Донецката национална република (ДНР), като се цитира формален представител на националната милиция в непризнатата ДНР. Според това изказване по време на обстрела на село Зайцево украински бойци са употребявали 30-милиметрови снаряди RHV-HEF от автоматизиран гранатомет, създаден от българския цех " Арсенал ".

" В комисията няма нито едно издадено позволение за експорт на оръжие, артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна. Това е наложена процедура в България незабавно след подписването на Минските съглашения през 2014-2015 година Не се откриха и обратно във времето документи за експорт на български артикули за Украйна ", безапелационна бе Нинова.

Темата беше коментирана и от военния министър Стефан Янев. България съблюдава строго всички условия за експорт на оръжия и муниции, съобщи той в авиобазата " Граф Игнатиево ". " Важното е нашата военна индустрия да работи и да се развива. Тепърва ще се обяснява, в случай че тези муниции в действителност са български, по какъв начин са попаднали в Донбас ", посочи Янев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР