Евгени ГАВРИЛОВОбещах да си отида от политиката, когато магистрала Хемус

...
Евгени ГАВРИЛОВОбещах да си отида от политиката, когато магистрала Хемус
Коментари Харесай

Пътища по герберски

Евгени ГАВРИЛОВ

" Обещах да си отида от политиката, когато автомагистрала " Хемус " е подготвена. " Това са думи на Б.Б., изречени преди време. Той към този момент съвсем е слязъл от политическата сцена, само че очевидно отново му се привижда власт. Доказателство за това е фактът, че злощастната магистрала-мираж, станала синоним на пътното строителство по герберски, още веднъж му влезе в устата.
В Бургас оня ден Той се похвали, че АДФИ не е разкрила нарушавания там. Наложи се финансовото министерство да опровергава подопечната си организация за изнесените данни, само че това е друга тематика. Ако е единствено " Хемус ", здраве му кажи. Оказа се, че има селски пътища, за които при ръководството на ГЕРБ са плащани над 1 млн. лева на километър. Пътен възел " Белокопитово " край Шумен бе мощно оскъпен и просрочен. Тунелът в Кресненското дефиле се оказа близо 14 пъти по-скъп от най-дългия тунел в света - Лердалския в Норвегия.
Това са единствено няколко от многочислените образци, които демонстрират метода, по който се усвояваха допреди две години европейски и национални средства за инфраструктура у нас. Порочната процедура започваше още при процедурите по възлагането на публичните поръчки и завършваше с гаранционната поддръжка на построените обекти. Съмненията, че плановете се печелят от определени компании, се ускоряваха от обществените данни за централизация на множеството поръчки в малцина реализатори. Ако някоя от въпросните компании не разполагаше с нужния запас от техника и личен състав, които да работят по съответни обекти, наемаше подизпълнители. Това е неразрешено при финансирани с евросредства планове, само че ограничаването се заобикаляше с контракти за наем на хора и техника, което бе на процедура възлагане на действия на трети компании. Доказаха го непрекъснатите кавги към " Хемус ". И до момента в който до неотдавна бяхме приели, че най-малко пътищата ни са евтини и по тази причина са с по-ниско качество, то в последните години цената на километър новоизградена автомагистрала скочи с пъти.
През 2010-а поръчки се изпълняваха за сред 2 и 3 млн. евро на километър. Днес цената на 1 км автомагистрала в България доближи от 5 до 6,7 млн. евро. В прилежаща Румъния 1 км нова автомагистрала е приблизително 5 млн. евро, а гръцката " Виа Игнатия " струваше по 6,8 млн. евро на километър. Обяснението и за ниските цени, които водели след себе си ниско качество, явно към този момент не е настоящо. По-скоро за 12 години видяхме друго. Високи цени при ниско качество. Строителство по герберски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР