Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента

...
Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента
Коментари Харесай

Шокиращи истории около връх Еверест

Еверест е връх в Хималаите, в южната част на континента Азия. Той притегля доста опитни планинари, само че и хора, търсещи адреналина. Вижте пет забавни истории, витаещи към връх Еверест, разказани от Dariknews.bg:

Морис Уилсън взема решение да покори северните скатове на върха

Години наред Еверест е бил дестинация, привличаща вниманието на голям брой търсещи адреналина фанатици, само че никой от тях не е бил толкоз ексцентричен, колкото англичанинът Морис Уилсън. През 1933 година Уилсън взема решение да бъде първият човек покорил северните скатове на Еверест. Потеглил пеш през ледника Rongbuk на 22 май 1934 година, само че неналичието на съоръжение за катерене или какъвто и да било опит си споделят думата. Но не е необичайно това, че човек без опит се пробва да покори известният връх, а че тялото на Морис е намерено година по-късно, облечено в дамско долни дрехи.

Легендарното създание Йети

Много пътешественици и алпинисти настояват, че са виждали именитото създание Йети в региона на Еверест. Фолклорът на локалните непалски и тибетски племена споделя за някои мрачни нощни същества, живеещи измежду тях. Съществуването на Йети не е подкрепено с научни обстоятелства и заради това научната общественост не го признава. Но забележителни открития на пътешествениците включват големите отпечатъци, открити на 6000 метра от експедицията на Ерик Шиптън, както и скалпа на Йети, който се намира в манастира в Кумджунг.

Първите хора, сполучливо изкачили Еверест

Официално през 1953-та година сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей стават първите хора сполучливо изкачили връх Еверест. Но доста скептици считат, че друго дуо е покорило върха 30 години по-рано. През 1924 година англичаните Джордж Малори и Санди Ървайн са стигнали на 200-300 метра от самия връх. За страдание те в никакъв случай не се завръщат, което води до съвсем цялостен век на спекулации дали в действителност са били първите, покорили Еверест.

Руска експедиция

В отчет в алпийския вестник е записано, че през 1952 година първата съветска експедиция прави опит да изкачи Еверест по северния маршрут в Тибет. Водят се клюки, че тяхната задача била да вдигнат скулптури на Ленин и Сталин на самия връх, само че по средата на пътя групата изчезва безследно. Руснаците и до ден сегашен настояват, че експедицията въобще не се е случвала, само че в действителност странното е, че макар многочислените опити, не са открити никакви следи от екипа от 35 души, опитал се да покори върха.

Рекорд за най-скоростно нанагорнище на Еверест

Две са аргументите името на шeрпа Пемба Дордже да е известно стане ли въпрос за истории, свързани с Еверест. Първата е, че на 21 май 2004-та година, той съумява да изкачи върха за 8 часа и 10 минути. А втората причина е заради събитията, случили се три дни по-късно. Слизайки надолу Дордже попаднал на замръзнали тела на група катерачи.Той твърди, че се е случило нещо свръхестествено. Местните считат, че до момента в който не им бъде даде уместно заравяне, призраците на починалите в никакъв случай няма да изоставен планината.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР