Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим

...
Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим
Коментари Харесай

Ердоган: Решението на Тръмп за Йерусалим е това, което ще сложи край на отношенията Турция-Израел

Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим като израелска столица ще докара до преустановяване на дипломатическите връзки сред Израел и Турция. Това съобщи турският държавен глава Реджеп Ердоган, съобщава БГНЕС. Той също по този начин предизвести своя американски сътрудник, че статутът на Йерусалим е „ алена линия “ за мюсюлманите, която не трябва да бъде пресичана.

„ Г-н Тръмп, Йерусалим е алена линия за мюсюлманите “, обърна се Ердоган непосредствено към Тръмп по време на телевизионна тирада. По думите му, в случай че бъде взето такова решение от администрацията във Вашингтон Анкара ще свика изключителна среща на Организацията за ислямско съдействие или даже ще приключи връзките си с Израел.

Припомняме, че статутът на Йерусалим е измежду основните въпроси в палестинско-израелския спор. Израел счита Йерусалим за „ единна и неделима ” столица на страната, а палестинците се стремят да разгласят източната му част за столица на своята страна. През юни американският Сенат утвърди резолюция, която приканва администрацията във Вашингтон да извърши гласувания още през 1995 година закон за преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим до 31 май 1999 г, съобщи actualno.com.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха осъществяването на закона като посочваха, че статутът на града би трябвало да бъде избран на договаряния сред израелците и палестинците. В края на ноември на заседание в Белия дом Тръмп показал, че е време да удовлетвори молбата на Израел. Срещу преместването на дипломатическата задача на Съединени американски щати се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на защитата Джеймс Матис, които считат, че подобен ход може да заплаши американските дипломати и военни в Близкия изток и в страни с преобладаващо мюсюлманско население.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР