Евентуалното предоставяне от трети на страни на съветски зенитно-ракетни комплекси

...
Евентуалното предоставяне от трети на страни на съветски зенитно-ракетни комплекси
Коментари Харесай

Лавров: Русия няма да допусне други държави да предадат на Украйна съветски ЗРК С-300

Евентуалното даване от трети на страни на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 е нелегално. Това съобщи съветският министър на външните работи Серге Лавров, представен от RT.

По думите му, Москва няма да допусне такива въоръжения да бъдат предадени на управляващите в Киев.

Както изясни Лавров, всевъзможни товари с въоръжение, предопределени за Украйна, ще станат законни цели за съветската войска.

" Дадохме ясно да се разбере, че всевъзможни товари, които влизат на територията на Украйна, за които заподозрем, че съставляват оръжия, ще станат законни цели ", акцентира министърът.

" Искам да припомня на всички страни, които преглеждат тази концепция, че руските системи и тези съветско произвеждане се намират при тях в сходство с междуправителствени съглашения и контракти и имат документ за ползвател ", посочи още Лавров.

Той акцентира, че този документ не разрешава изпращането на С-300 в трети страни.

" Няма да позволим да се развият сходни опасности ", предизвести посланик №1 на Москва.

Припомняме, че Словакия към този момент изяви предпочитание даде на Украйна свои зенитно-ракетни комплекси С-300, в случай че съдружници от НАТО ѝ дават в подмяна системи за ПРО. Но гостуващият в Словакия американски министър на защитата Лойд Остин сподели пред кореспонденти, че не може да направи никакъв коментар по въпроса.

Украйна е отправила апел към Запада да ѝ достави системи за противовъздушна защита, с цел да се отбранява от инвазия на Русия, напомня Ройтерс.

България също има комплекси С-300, само че те пазят столицата София, изясни някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов.

Според изявления в авторитетни западни медии, Лойд Остин, който в събота ще дойде в София, ще упорства България да даде ЗРК-300 на Украйна, като към момента не е ясно какви задължения ще поеме американската страна за отбраната на България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР