Евентуалното повишаване на екотаксите за автомобилите в България е добър

...
Евентуалното повишаване на екотаксите за автомобилите в България е добър
Коментари Харесай

Роден експерт: Германските стари дизели тръгват към България, повишаването на екотаксите е справедливо

Евентуалното повишение на екотаксите за колите в България е добър ход. Това разяснява в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Грозданов от клъстер " Зелен превоз ".

Той изясни, че в реалност се чака старите дизелови коли от Германия да поемат към България. „ Едно преработване на автомобил там е скъпо и германците избират да продадат колите, въпреки и на безценица, единствено и единствено да се освободят от тях “, посочи Грозданов.
Според него е изцяло заслужено предлагането на министъра на екологията Нено Димов да се заплаща най-висока такса за остаряла (над 10-годишна) бензинова или дизелова кола, а за хибридните коли таксата да падне двойно.
„ В България има 3,3 млн. регистрирани коли към 2017 година, като от тях 1,480 млн. са бензинови и 1,6 млн. са дизелови. Колите с по-екологично чистото гориво газ са 200 хиляди, а хибридните – 3 653. Електрическите коли са едвам 391. Това приказва, че в България главно използваме бензинови и дизелови коли. Когато в Европа в огромните градове забранят да се движат дизеловите коли, те няма да изчезнат, а ще дойдат към България “, разясняват още от клъстер " Зелен превоз ".
Грозданов счита, че би трябвало да има районни ограничения.
„ В първите пет най-големи града в България има регистрирани най-вече коли, до момента в който в градове като Кърджали и Смолян колите са доста по-малко и хората са с по-ниски приходи ", разяснява той.
" Това, което се предлага, би трябвало да бъде и по отношение на мястото на регистрация на автомобила. Автомобилите, които имат стикери за стандарта „ Евро “ 4, 5, 6, могат да навлизат в центъра на града, а които нямат – да си оставят колата в буферните паркинги. Това е решението да не минаваме сред капките – да записваме в по-малко обитаемо място автомобила си, а да го използваме в по-големия град “, добави Грозданов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР