Евентуално приемане в НАТО на Швеция и Финландия няма да

...
Евентуално приемане в НАТО на Швеция и Финландия няма да
Коментари Харесай

Москва: Приемане на Финландия и Швеция в НАТО няма да остане без последици

Евентуално приемане в НАТО на Швеция и Финландия няма да остане без последствия за тези страни и за европейската сигурност, предизвести през днешния ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова , представена от Франс прес.

Тези страни "трябва да схванат и последствията, които ще има сходна стъпка за двустранните връзки и като цяло за архитектурата на европейската сигурност, която сега се намира в рецесия ", уточни в изказване говорителката.

Само преди ден заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев , съобщи, че в случай че Швеция и Финландия се причислят към НАТО , Русия ще би трябвало да укрепи своите сухопътни, военноморски и военновъздушни сили в региона на Балтийско море, с цел да възвърне военното равновесие.

Медведев също по този начин категорично повдигна въпроса за нуклеарната опасност, като съобщи, че към този момент не може да се приказва за "свободен от нуклеарни оръжия " балтийски район, където сред Полша и Литва е ситуиран съветският Калининград . "Не може повече да се приказва за никакъв безядрен статут за Балтика - салдото би трябвало да бъде възобновен ", съобщи Медведев, който беше президент в интервала 2008-2012 година

"До през днешния ден Русия не е предприемала такива ограничения и нямаше желание да го прави ", сподели Медведев . "А в случай че бъдем принудени да го създадем, какво пък... имайте поради, не ние възнамерявахме да го създадем ", добави той.

Няколко дни преди този момент английският вестник The Times писа, че Финландия и Швеция наподобява имат подготвеност да се причислят към НАТО още през лятото на тази година. Източници от Съединени американски щати прецизират, че участието в Алианса и за двете скандинавски страни е било „ тематика на диалози и голям брой сесии “ по време на диалозите сред външните министри на страните-членки на НАТО предходната седмица. Участие в тях са взели и представители на двете страни

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари починаха хиляди хора, разселени бяха милиони и рецесията породи опасения за по-широка борба сред Русия и Съединените щати.

Путин споделя, че "специалната военна интервенция " в Украйна е нужна, тъй като Съединени американски щати употребяват Украйна, с цел да заплашват Русия, и Москва би трябвало да отбрани от гонене от страна на Украйна рускоезичното население в тази страна.

Украйна споделя, че се бори против завладяване на нейна територия в имперски жанр и че изказванията на Путин за геноцид са неуместни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР