Евентуално придобиване на Moncler ще помогне на Kering да бъде

...
Евентуално придобиване на Moncler ще помогне на Kering да бъде
Коментари Харесай

Moncler отрече слуховете за сливане с Kering

Евентуално придобиване на Moncler ще помогне на Kering да бъде в крайник с по-големия съперник LVMH.

Производителят на първокласни артикули Moncler отхвърли новината, че компанията е получила оферта за придобиване от съперника си Kering. Изпълнителният шеф и основен акционер Ремо Руфини разясни в прессъобщение, че " понякога поддържа контакти и взаимодейства с вложители и други участници в бранша, в това число групата на Kering, за изследване на стратегическите евентуални благоприятни условия за по-нататъшно поощряване на сполучливото развиване на Moncler ". Наричайки я слух той отхвърли, новината от Bloomberg в четвъртък. " В момента обаче няма съответна оферта. "
Агенцията заяви по-рано през седмицата за евентуална договорка сред производителите на първокласни. Това увеличи упованията за повече покупко-продажби в първокласната промишленост, откакто Louis Vuitton се контракти да купи Tiffany преди няколко седмици. Акциите на Moncler се повишиха в началото с над 10% на борсата в Милано вследствие на новината.

Кои са Moncler

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компанията, основана през 1952 година в планинско френско градче покрай Гренобъл, в началото създава зимни якета. През 2003 година Ремо Руфини купува компанията, като през 2013 година пуска акциите й на борсата в Милано. От тогава тя трансформира тактиката си и с изключение на якета стартира да създава и пуловери, обувки, зимни аксесоари и детски дрешки (предимно за момичета), като продуктите са във високия ценови клас. Различното в тактиката на Moncler, е че построява магазините си главно към огромните интернационалните летища, където разчита на непрекъснатия трафик от по-заможни клиенти. Акциите на компанията при IPO-то през 2013 година са били 10.2 евро и са се повишили с над 300% до 42 евро към сегашен миг. Приходите й са нарастнали 7 години поред до 1.42 милиарда евро през 2018 година Азия е главният пазар, като от там идват 616 млн. евро от годишните й приходи.

Защо Kering желае компанията

Kering е френски производител на първокласни артикули, учреден през 1963 година от Франсоа Пино в Париж. С годишни доходи от над 13.7 милиарда евро и марки като Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen и Bottega Veneta, задачата на Kering e да бъде най-голямата компания в бранша за първокласни артикули в света във връзка с творчеството, устойчивостта и дълготрайните финансови резултати. Френската компания се стреми да употребява повече възобновими артикули и влага в цифровизация. Според годишния й доклад 5% от продажбите през 2018 година идват от интернет.

Новината за евентуалните договаряния сред Kering и Moncler пристигна единствено няколко дни, откакто най-голямата компания по-продажби в бранша на първокласните артикули Louis Vuitton разгласи, че ще купи американската Tiffany за 16.2 милиарда $ в най-голямата договорка в историята на бранша за лукзозни артикули.

Евентуално придобиване на Moncler ще помогне на Kering да бъде в крайник с по-големия съперник LVMH, като съперничеството сред ръководителя на LVMH Бернар Арно и мажоритарния акционер на Kering Франсоа Пино трансформира промишлеността през последните няколко десетилетия. С капитализация от над 10 милиарда евро Moncler евентуално ще коства скъпо на Kering, като съгласно източници на Reuters възможностите за договорка сред двете компании са минимални, защото Moncler е конкуренция на Kering и няма да усили портфолиото от артикули на френската компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР