Евентуалната форма на стопанисване на стадионите на Ботев“ и Локомотив“

...
Евентуалната форма на стопанисване на стадионите на Ботев“ и Локомотив“
Коментари Харесай

Бъдещето на стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“: Наем вместо концесия?

Евентуалната форма на стопанисване на стадионите на „ Ботев “ и „ Локомотив “ след тяхното довеждане докрай най-вероятно ще е отдаване чартърен на ползващите ги клубове, защото концесията е безценен за тях вид. Това предвижда пред Дарик кметът на Пловдив Костадин Димитров. Същите упования удостовери и заместникът му по спорт в общината Николай Бухалов. На този стадий обачеясен отговор на въпросаняма,защоторазговори с управленията на клубовете за тяхното стопанисване в бъдеще не са водени, акцентира градоначалникът на втория по величина град.

Според заместника му по спортдоговорът за прилагане на огромните спортни уреди би трябвало да бъде привързан и с тяхната поддръжка, защото в годините те ще имат неизбежна обезценка, а община Пловдив надали има средствата да може да прави това.

 Николай Бухалов-снимка Искра Койчева

" Но и двата стадиона имат много пространства, които могат да удовлетворят желанията на други типове спорт и също могат да се отдават чартърен ", разясни пред Дарик олимпийският първенец по кану.

През 2024 година община Пловдив възнамерява да похарчи 2 милиона и 195 хиляди лв. за спортни действия. Тези средства ще бъдат разпределени измежду локалните клубове. Конкретните суми към момента обаче не са избрани, защото отрасловата комисия. в общината към момента не е решила, изясни ощеБухалов.

По думите му, възходящият брой спортни клубове в града (160) съставлява доста предизвикателство за общината. За да има средства за всички, настояванията на двата огромни клуба – баскетболният „ Академик “ и волейболният „ Марица “ за отпущането им по 400 000 лв. за актуалната 2024-та година, ще бъдат редуцирани.

Към момента локалната администрация работи по построяването на спортни зали, новият плувен басейн на " Младост ", както и планиране и изработката на скейтборд парк. Николай Бухалов обаче признава, че няма задоволително терени за спорт и приканва за публично-частни партньорства с дълготрайни контракти, защото не е допустимо всички спортни обекти в града да бъдат финансирани само от общинския бюджет.

На въпрос на Дарик – „ Умря “ ли още в зародиш концепцията за построяването на Втори гребен канал?, олимпийският първенец отговори, че планът към момента има доста поддръжници, както и съперници, което е естествено. Една от огромните спънки обаче за реализацията му е откупуването на терена от 11 дка зад таблото на Гребния канал, оценен на 1 милион и 350 хиляди лв..

„ Досега не са подхванати стъпки за закупуване на земята. Ако това се случи, ще бъде допустимо да се кандидатства за финансиране по програмата „ Региони в напредък “ и това оборудване, дружно с туристическите лодки и планувания ски въжен превоз, да обезпечи още благоприятни условия за отдих на жителите и гостите на Пловдив ", безапелационен е зам.-кметът по спорт в общината.

Цялото изявление на Искра Койчева с Николай Бухалов чуйте в седмичната стратегия на Дарик от Пловдив след 10 часа, както и в прикачения звуков файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР