Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария

...
Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария
Коментари Харесай

Евелин Банев - Брендо стана причина за съдебно дело срещу „Креди Сюис“ в Швейцария

Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария да заведе дело против „ Креди Сюис “, написа Българска национална телевизия. От банката се претендира за обезщетение на стойност 42 милиона швейцарски франка по обвиняване, че е позволила Брендо за три години да изпере 55 милиона франка.

Става въпрос за интервала от 2004 до 2007 година. Според обвиняването през тези три години българин, който живее в Швейцария от края на 1989 година, е внесъл в сакове огромна част от тези пари в сметки на Брендо в тази банка. Документирано е, че парите са били най-вече в дребни банкноти и са оповестени като доход от имотни покупко-продажби в България. Интересно е, че през 2004 година на срещите в банката той отива дружно със своя съучастник Константин Дишлиев, който беше показно разстрелян пред ресторант в София през 2005 година.

По делото има обвиняване и против българка, която е някогашен чиновник на банката и по това време е работила като банков съветник, който е обслужвал тъкмо сметките на Брендо. Самото следствие стартира още през 2008 година. То е траяло малко повече от 14 години. Интересно е още, че в самото следствие Брендо е споменаван и с прякора „ Игор “. Според осведомени - това е прякор, който Брендо е употребил в украинските си връзки, които са били част от каналите за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Швейцарските медии писаха за това следствие още в края на лятото на предходната година и тогава от Швейцарската прокуратура оповестиха, че ще внесат делото в съда през февруари.

„ Там имаше много ясно е коментирано, че става дума за Брендо, в това число всички елементи към тежките произшествия, свързани с Брендо, убийствата на Дишлиев, на майка му, на румънския сътрудник, който се е опитал да купи от него кокаин. Обвиненията са, че банката да кажем първоначално просто не е спазвала разпоредбите. Включително нашата сънародничка и нейния шеф пътуват до България да видят фактически ли тези дребни банкноти, които влизат в швейцарската банка имат действителен генезис, тъй като легендата е, че те са от имотни покупко-продажби в България “, изясни Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Според законодателството на Швейцария, с цел да може да се претендира обезщетение от банка за неспазване на разпоредбите, би трябвало да има обвиняване против физическо лице. Тя е била чиновник на най-ниско равнище и е имала право да подписва документи за до 100 хиляди франка. Нейният шеф, с който били идвали у нас, с цел да ревизират дали произхода на парите е действителен, обаче е умрял. Така за прокуратурата в Швейцария тя се оказва единственият жив участник, който се допуска, че е направил нарушавания. Според прокуратурата в конфедерацията първо не са изпълнени разпоредбите за инспекция на произхода на парите и второ, след 2005 година към този момент е имало задоволително притеснителна информация за Брендо и банката е следвало да спре да обслужва негови сметки.

Въпреки това Банев е останал клиент до 2008 година, когато следствието е почнало. То е минало през доста премеждия и прекъсвания и по този начин е траяло повече от 14 години.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР