Евакуацията на хора от наводнените райони след разрушаването на стената

...
Евакуацията на хора от наводнените райони след разрушаването на стената
Коментари Харесай

Евакуацията на наводнените райони в Украйна продължава на фона на обстрел и опасност от плаващи мини

Евакуацията на хора от наводнените региони след разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка ” продължава на фона на съветски обстрели, оповестиха украинските управляващи. В същото време Червеният кръст предизвести за заплаха от мини, които плуват във водата и заплашват цивилните и спасителите.

Стената на язовир “Нова Каховка ” в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна. Русия и Украйна се упрекват взаимно за пробиването на язовирната стена, което провокира огромни наводнения както в украинските територии, по този начин и в окупирани от Русия региони от Украйна.

Областният шеф на Херсонска област Олександър Прокудин заяви в четвъртък, че към 600 квадратни километра от региона са под вода. По думите му по-голяма част от наводнените региони са в окупирия от съветската войска ляв бряг на река Днепър.

“Тази заран междинното равнище на водата е 5,61 метра ”, сподели Прокудин. “Около 600 квадратни километра са под вода, от които 32% са в следения от Украйна десен бряг, а 68% са в следения от Русия ляв бряг. ”

По думите му към 6 часа сутринта локално време към 2000 души са били евакуирани от застрашените региони, като по-голяма част - 1495 - са изведени от регион Корабел да град Херсон.

Общата територия на Херсонска област е 28 461 квадратни километра.

Докато евакуацията продължава, съветските сили обстрелват Херсон и покрайнините от отсрещния бряг на река Днепър, сподели Наталия Хуменюк , говорителка на силите за защита в южната част на Украйна.

“Заради продължаващото повишаване на равнището на водата, врагът беше заставен да се отдръпне на 5-15 километра от своите предходни позиции и обстрелът не е толкоз натоварен в този момент, само че Бреславски окръг [източно от Херсон] продължава да бъде подложен на обстрел ”, сподели Хуменюк. Твърденията ѝ не могат да бъдат без значение тествани.

Украинският президент Володимир Зеленски също сподели пред немски и американски медии, че съветски бойци стрелят от разстояние, до момента в който опитите за евакуация не престават. По думите му “ситуацията в окупираната част от Херсонска област е изцяло пагубна ”.

“Окупатирите просто изоставиха хората в тези ужасни условия ”, сподели Зеленски. “Без помощ, без вода, на покривите в наводнените обитаеми места. ”

Зеленски добави, че украинските незабавни служби съумяват да реализират избавителни интервенции единствено в регионите под контрола на Украйна.

В окупираните от съветската войска региони са наводнени 14 000 къщи , а 4300 души са евакуирани, заяви държавната осведомителна организация ТАСС.

Международният комитет на Червения кръст предизвести, че наводненията ще имат “катастрофален резултат ” върху опитите да се обезвредят противопехотните мини, заложени в засегнатите райони след началото на съветската военна инвазия.

“Знаехме каква е заплахата. Сега към този момент не знаем. Всичко, което знаем, е се те са някъде по течението ”, сподели Ерик Толефсен , шеф на отдела за оръжията в Международния комитет на Червения кръст.

По думите му разместените и носени от водата мини може да съставляват сериозна заплаха за цивилните и за спасителите.

Стената на язовир “Нова Каховка ” е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е издигнато през 1956 година по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа “Каховка ”. Язовирът е основно значим за снабдяването с вода на Кримския полуостров, нелегално анексиран от Русия през 2014 година, както и на атомната електроцентрала “Запорожие ”, която също е под съветски надзор.

Международната организация за атомната сила (МААЕ) заяви в сряда, че че няма “непосредствен риск за нуклеарната сигурност ” на централата.

Разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка ” идва на фона на предстоящата украинска атака, която цели да върне под украински надзор окупираните от съветската войска територии на Украйна.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за пробиването на язовирната стена.
 Kакви са заплахите след гърмежа на язовир  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР