Ева Кьосовска е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов

...
Ева Кьосовска е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов
Коментари Харесай

Ева Кьосовска: Да твориш за деца е най-отговорната кауза

Ева Кьосовска е приключила актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов ” в класа на проф. Дора Рускова. В момента е и хоноруван учител в НАТФИЗ, и режисьор в Държавен куклен театър-Пловдив.

Защо предпочетохте да бъдете режисьор, а не артист?   

- Още като дете доста обичах да отивам на спектакъл. По това време обаче въобще не ми е идвало мислено да се занимавам с куклен спектакъл. Случайно попаднах на подготовки и усетих магията на това изкуство, а най-важният вълшебник е точно режисьорът.

По-популярните създатели обаче са в Драматичния спектакъл. Вие за какво избрахте Кукления?

- Като цяло ми харесва повече, дава повече независимост и поле за импровизации. Освен това да твориш за деца е най-отговорната идея. Аз сама обичам да върша изкуство за най-малките. Това е огромно предизвикателство. Кукленият спектакъл предлага повече благоприятни условия за въображението, изразните средства също са доста по-богати. 

Спомняте ли си първото зрелище, което  режисирахте?

- Разбира се - приказка на Карел Чапек, върху която бе дипломната ми  работа. Тя към момента се играе в нашия спектакъл.

А имате ли обичано дете измежду вашите представления?

- Най-новото постоянно ми е най-любимо, до момента в който не пристигна идващото. В момента това е " Дарена ". Разработено е върху приказка, написана от пловдивската диригентка Рада Славинска. В представлението използваме доста плетени дантели, като всички са ни подарени от хората в Пловдив. За страдание по род представлението е покруса, само че по този начин е - цялостно благополучие няма.

Обичат ли театъра децата на Пловдив?

- Разбира се. Но би трябвало да помним, че Кукленият спектакъл не е единствено за дребните. " Дарена " е театър за възрастни и го играем вечер, само че и децата го одобряват добре.

Заплатите при вас не са огромни. С какво привлечете артисти за вашия спектакъл?

- С провокациите в работата, опциите за развиване, свободата и любовта на публиката. В нашия спектакъл няма апетит за артисти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР