„Europe’s Great Coal Collapse of 2019“ или „Големият крах на

...
„Europe’s Great Coal Collapse of 2019“ или „Големият крах на
Коментари Харесай

Sandbag: “Големият крах на въглищата в Европа през 2019 г“


„ Europe’s Great Coal Collapse of 2019 “ или „ Големият провал на въглищата в Европа през 2019 г “. Така е озаглавила отчетът си консултантската компания Sandbag. Според него актуалната година не се обрисува като доста удачна за европейският въглищен бранш. Авторите на отчета оповестяват, че през първото полугодие на 2019 година производството на електрическа енергия въз основата на въглища в Европа е спаднало с 19 % спрямо първото полугодие на 2018 В безспорни числа това са 50 ТВтч, които са били сменени от възобновими енергийни източници (ВЕИ). Плюс 30 ТВтч и природен газ – плюс 30 ТВтч.

Най-значителен е спадът в тези страни, които насърчават развиването на вятърната и слънчевата енергетика и възнамеряват поетапен отвод от въглищата. В частност, в Германия отводът от въглищните мощности към този момент е достигнал 22 % и както сочат данните, в безспорни числа това е най-големият спад в целия Европейски Съюз. Както е известно наскоро немската енергийна компания RWE също заяви, че повече няма да влага в нови електроцентрали, работещи на въглища.

В Ирландия спадът на въглищните мощности е 79 %.

Ръстът на цените на въглеродните излъчвания подкрепя намаляването на производството от въглищни електроцентрали.
Въглищните мощности са спаднали и в Полша, която исторически залага на въглищата в електроенергетиката. Пускът на нова газова електроцентрала в Плоцк е довел до спад на производството от въглищни мощности с 6 %.

Производството на електрическа енергия от мощности на въглища е повишено единствено в две страни – България и Словения.
Очакването на Sandbag е, че даже и да продължи спадът на въглищните мощности до края на тази година, въпреки всичко на тях ще се падат 12 % от изхвърляните парникови газове в Европейски Съюз през 2019 година

Прочетете повече на: https://sandbag.org.uk/project/coal-collapse/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР