Eurelectric пусна през миналата година меморандум в съответствие с който

...
Eurelectric пусна през миналата година меморандум в съответствие с който
Коментари Харесай

Електроенергетиката на Европа може да бъде напълно декарбонизирана през 2045 г.


Eurelectric пусна през предходната година меморандум в сходство с който участниците в бранша би трябвало да подхващат ограничения за преобразяване на електроенергетиката в енергийно неутрална доста преди средата на сегашния век ((well before mid-century). По-късно през тази година Съюзът за европейска електроенергетика разгласява отчетът „ Пътят за декарбонизация на европейската стопанска система “ (Decarbonization pathways). В него се разказват пътищата за реализиране на климатичните цели на Европа през 2050 година в секторите на недвижимите парцели, превоза и индустрията. Според този документ в последна сметка 60 % от стопанската система на Европейския съюз би трябвало да се електрифицира към 2050 година за реализиране на 95 % от намаляването на излъчванията на парникови газова спрямо равнището от 1990 година

Eurelectric в края на ноември разгласява втората част от посочения отчет, в който се разяснява декарбонизацията на електроенергетиката. Според създателите, европейският енергиен бранш може да бъде изцяло декарбонизиран по-рано от поставените цели в Парижкото съглашение за климата и по-точно – през 2045 година За това ще е належащо нарастване на темповете на електрификация на основните браншове на стопанската система, за което се приказва в първата част на отчета, а също по този начин да се изпълнят следните елементарни на пръв взор условия:

-През 2045 година над 80 % от производството на електрическа енергия би трябвало да се обезпечава от ВЕИ, като на каузи на слънчевата и вятърна енергетика ще се падат: 15 % 50 % надлежно.
-Източниците на сила би трябвало да се диверсифицирани, за застраховане на надеждността и гъвкавостта (маневреност) на системата.
-Трябва да се промени ролята на „ обичайните “ мощности, които да се употребяват за запас, само че все по-малко да се употребяват за произвеждане на електрическа енергия.
-Напредък и намаляването на цената на технологиите, които да обезпечават понижаване на изхвърлянията на излъчвания кто CCS и power-to-gas.

Изследването демонстрира, че без значение от огромните вложения, нужни за извършване на нужните действия, цената на електроснабдяването при изцяло безвъглеродна система ще е по-ниска в сравнение с се смяташе преди. Това е обвързвано със забележителното намаляване на цената на технологията на възобновимите мощности. Ако през 2011 година Европейската комисия предвиждаше цени на електрическата енергия на едро от порядъка на 105 евро за МВтч през 2045 година, то актуалната оценка е за 70 – 75 евро за MWh.

В отчетът се отбелязва, че каузи на изкопаемите горива в производството на електрическа енергия ще е към 5 %, като мощностите на газовите електроцентрали ще са близо 15 % от общо откритата мощ, което ще подсигурява надеждност на системата, изключително в районите, които нямат достъп до хидроенергийни обекти или АЕЦ.

Докладите на Eurelectric: https://www.eurelectric.org/news/europe-s-power-sector-can-decarbonise-by-2045/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР