EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно

...
EUMAM не е просто мисия за обучение, тя е ясно
Коментари Харесай

ЕС създава мисия за обучение на украински военни

„ EUMAM не е просто задача за образование, тя е ясно доказателство, че Европейски Съюз ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “, съобщи Жозеп Борел

Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие за основаване на европейска задача за военна помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM).

Целта на мисията е да способства за повишение на военния потенциал на въоръжените сили на Украйна, с цел да може „ страната да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, да упражнява дейно суверенитета си и да пази цивилното население “, се споделя в публично прессъобщение на Съвета.

В отговор на настояването на Украйна за военна поддръжка задачата ще обезпечи самостоятелно, групово и профилирано образование на украинските военнослужещи, включително на силите за териториална защита, а също ще координира и синхронизира обучителните действия на територията на страните членки на Европейски Съюз.

„ Днес усилваме поддръжката си за Украйна, с цел да се отбрани от противозаконната експанзия на Русия. Мисията на Европейски Съюз за военна помощ ще образова украинските въоръжени сили, с цел да могат те да продължат смелата си битка “, съобщи Жозеп Борел, висшия комисар по външна политика на Европейски Съюз.

„ EUMAM не е просто задача за образование, тя е ясно доказателство, че Европейски Съюз ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “, добави той.

EUMAM Украйна ще оперира на територията на страните членки на Европейски Съюз и ще има собствен действен щаб в Брюксел, с цел да обезпечи цялостна съгласуваност на стратегическо ниво. Командир на задачата ще бъде вицеадмирал Ерве Блежан.

„ Първоначално мандатът на задачата ще продължи две години, а референтната сума за общите разноски за този интервал ще бъде 106 700 000 евро “, се споделя в прессъобщението.

Мисията ще обезпечи съгласуваност при двустранните действия на страните членки в поддръжка на Украйна, както и с други интернационалните сътрудници с сходни възгледи, и ще бъде отворена за присъединяване на трети страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР