Еуфорията около Черния петък вече е факт у нас. За

...
Еуфорията около Черния петък вече е факт у нас. За
Коментари Харесай

Киберекспертът Любомир Тулев: Покрай Черен петък измамниците стават доста креативни

Еуфорията към Черния петък към този момент е реалност у нас. За разлика от другите страни, в България той не се реализира единствено в последния петък на ноември месец, а тази година бе от 19 ноември и ще продължи до края на месеца. За какво да бъдем деликатни, до момента в който пазарим, обсъждаме с днешния ни посетител киберекспертът Любомир Тулев.

Поради пандемичната конюнктура в страната доста консуматори ще предпочетат да пазарят онлайн. С какво обаче би трябвало да бъдем деликатни?

Не би трябвало да бъдем деликатни единствено по време на Черен петък. Това е доста значимо обръщение, което би трябвало да отправим, тъй като както Вие сама казахте, че поради пандемичната конюнктура, всеобщо хората бяха принудени да пазарят онлайн. Моите наблюдения са, че като че ли цялата година и половина мина като самобитен Черен петък, тъй като хората бяха в интернет пространството, а не във физическите магазини. Традиционно към акциите за Черен петък измамниците стават много изобретателни. Трябва да бъдем в действителност деликатни. Не споделям, че не би трябвало да се пазари онлайн, дори в противен случай - това е бъдещето.

Всички сме привикнали да получаваме в своите пощи имейли, които наподобяват толкоз добре, че сигурно има нещо гнило. Няма по какъв начин да не се съгласите, че получавайки имейл, ние ще спечелим нещо, за което даже не сме кандидатствали. Трябва да погледнем в профил и да се замислим дали в действителност това е допустимо. Затова дано да бъдем деликатни за сходни прекомерно забавни разгласи, прекомерно алегорични цени. Това сигурно е нещо, към което тези мними търговски прибягват и употребяват точно тази вълна на интерес, с цел да привлекат повече свои жертви.



Източник: Любомир Тулев

Немалко са случаите, при които стоките се продават на сякаш понижена цена, а в действителност са на нормалната си. Този маркетингов трик легален ли е?

Аз за жалост не мога да разясня законността на този маркетингов трик. Да, има много мнения в обществените мрежи и се спекулира с това, че нелоялните търговци прибягват към такива практики. Предварително завишават цената няколко седмици преди Черен петък, с цел да може по време на Черния петък да смъкват цената до действителната й стойност. Ако сме открили такава неправда, бихме могли да се обърнем непосредствено към КЗП.



Нещо, което бих могъл да дам като рекомендация към нашите фенове, е, че има платформи, които фактически наблюдават придвижването на цените на всевъзможни артикули. Наскоро четох и за сходна стратегия, основана от българин тъкмо за български уеб сайтове. 

Какви са наблюденията Ви - българите избират да платят с натрапен платеж или с карта и на какво се дължи този избор?

Българинът не е привикнал да пазари напълно онлайн. За него е по-важно да може да пипне самия артикул и по-късно да заплати. Последните статистики демонстрират, че към момента българите избират заплащане посредством натрапен платеж, само че това се трансформира с годините. Все повече и повече българи са узрели за това да пазарят всевъзможни артикули в интернет и то да го вършат със свои виртуални платежни принадлежности.



 

Цялото изявление може да видите .

Интервю на Илиана Симеонова

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР