Еуфория завладя Съединените щати около предстоящото слънчево затъмнение. То е

...
Еуфория завладя Съединените щати около предстоящото слънчево затъмнение. То е
Коментари Харесай

Лов на слънчеви затъмнения: Коя е жената, успяла да види 20 пълни закривания на Слънцето?

Еуфория завладя Съединените щати към идното слънчево затъмнение . То е първото за тази година и може да бъде следено на 8 април, като ще премине през Мексико, Съединени американски щати и Канада.

Вижте какви са заплахите от явлението

63-годишната американка Летиция Ферер трепетно го чака. Нейното занимание е лов на слънчеви затъмнения. Досега тя е съумяла да види 20 цялостни закривания на слънчевия диск.

Снимка: bTV

Първото ѝ прекарване е през 1991 година в Мексико. Оттогава Летиция е обиколила всички контитенти и океани без да изпусна нито едно. Казва, че е пристрастена и животът ѝ се мери в броя на уловените слънчеви затъмнения.

„ Това е визията ми за моя живот. Искам да видя всяко слънчево затъмнение, което ще има на планетата. Имам карта на всички от 2010 до 2060 година. Така че пристигам, проучвам всяко едно и след това си споделям: „ Ок, това го видях! Сега чакам другото “, споделя Летиция Ферер.

Снимка: bTV


За идното цялостно слънчево затъмнение Летиция и брачният партньор ѝ няма да обикалят земята, тъй като ще могат да го следят от вкъщи им в Далас. За финален път цялостно слънчево затъмнение в щата е имало преди два века – през 1878 година

Снимка: bTV

„ Приятели и фамилията ми знаят, че следва слънчево затъмнение и споделят: „ Летиция ще е там, Летиция ще е там “, споделя дамата.

Подобни феномени се случват, когато Слънцето, Луната и Земята се подредят в права линия

Летиция се надява да доживее до 103 години, с цел да види своето 50-то цялостно слънчево затъмнение.

Слънчевите затъмнения се случват единствено във етапа на новолуние, когато Луната се намира сред Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето.

Снимка: БГНЕС

Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкоз постоянно, колкото и лунните, те всякога се виждат от толкоз дребна повърхност на Земята, че е доста по-рядко можем да ги следим.

Кога и къде може да я следим?

Явлението е толкоз особено, тъй като цялостно слънчево затъмнение ще може да се види още веднъж на територията на Съединени американски щати едвам през август 2044 година, а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие изцяло Слънцето, ще се появи още веднъж в тази част на света едвам през 2046 година

Очаква се етапа на цялостно слънчево затъмнение да продължи два пъти по-дълго, в сравнение с през 2017 година, защото Луната сега е по-близо до Слънцето.

Пълното слънчево затъмнение ще се наблюдава единствено в Тихия океан, Северна Америка и елементи от Атлантика. То ще навлезе в континенталната част на Северна Америка някъде към 21:00 часа българско време. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР