ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната с цел наваксване

...
ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната с цел наваксване
Коментари Харесай

ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната

ЕЦБ предвижда растеж на приходите в еврозоната за наваксване на инфлацията за последната година. Това се показва в отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестен през днешния ден и представен от медиите.

„ Увеличението на заплатите през идните тримесечия ще е доста спрямо историческите трендове “, потвърдиха създателите на публикация, оповестена в месечния бюлетин на финансовата институция.

Този напредък ще отрази „ известно наваксване на заплатите по отношение на високите нива на инфлацията, които се следят от 2021 година “, означават те, написа екон.бг.

В еврозоната годишното покачване на потребителските цени най-вероятно се е забавило през декември под символичния предел от 10 на 100 след година и половина на непрестанен напредък.

Нарастването на цените по отношение на заплатите води до това, че „ действителните заплати са доста по-ниски “ в сравнение с през 2019 година преди пандемията от КОВИД-19, изясняват създателите.

През второто тримесечие на 2022 година действителният годишен ритъм на напредък на заплатите е бил негативен или -5,2 на 100 в еврозоната, съгласно публикацията на специалистите от ЕЦБ.

Това може да накара синдикатите „ да изискат по-значителни нараствания на заплатите при идващите преговорни цикли “, най-много в секторите с по-ниско възнаграждение, прибавят създателите.

В Германия синдикатът в областта на услугите „ Ферди “ (Verdi) в този момент упорства за покачване с 15 на 100 на заплатите на към 160 000 чиновници на колоса в куриерските услуги „ Дойче пост “ (Deutsche Post) и с 10,5 на 100 за 2,5 милиона федерални и общински чиновници.

Предстоящите нараствания на заплатите ще отразят и положителното положение на пазара на труда макар забавянето на стопанската система, отбелязва ЕЦБ.

Очаква се брутните заплати в еврозоната да набъбнат с 4,5 на 100 през 2022 година и да се усилят с 5,2 на 100 тази година, сочат най-новите прогнози на ЕЦБ.

В изявление за в. „ Монд “, оповестено на 22 декември, вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос съобщи, че чака „ обикновено “ наваксване на инфлацията, само че „ за момента “ изключва серпантина „ заплата - цени “, което би било пагубно за реализиране на задачата на ЕЦБ за инфлация от 2 на 100.

В кратковременен проект „ натискът към намаление “ още веднъж ще се отрази върху растежа на заплатите поради икономическото закъснение и несигурността на фона на войната в Украйна, заключават създателите на публикацията от ЕЦБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР