ЕЦБ и Федералният резерв печатат трилиони, за да помогнат на

...
ЕЦБ и Федералният резерв печатат трилиони, за да помогнат на
Коментари Харесай

Докога ще продължи поскъпването у нас

ЕЦБ и Федералният запас печатат трилиони, с цел да оказват помощ на стопанската система сега и няма да спрат да го вършат, тъй като има страхове от криза. Това разяснява в предаването „ Здравей България ” икономическият анализатор Кузман Илиев.
 
„ Когато имате такива високи цени на енергоресурсите, има наклонност за затваряне на фабриките на индустрията. Стагфлация е комбинацията сред сриваща се стопанска система и високи цени. В Германия растежът последното тримесечие на  предходната година беше на негативна територия. Ако и това тримесечие се удостовери, това значи, че страната е дефакто в техническа криза. В Съединени американски щати инфлацията е на 40-годишен връх ”, изясни Илиев. 
 
„ Освен войната в Украйна, към този момент сме и в икономическа война ”, счита някогашният обществен министър Лидия Шулева. „ Промяната в ситуацията в света е реалност. Когато има икономическа война има и последствия. Инфлацията е част от тези последствия. Докога и по какъв начин ще продължи тази война, зависи от това по какъв начин ще продължи горещата война ”, сподели Шулева. Според нея до момента в който не се успокоят нещата в Украйна, не могат да се вършат прогнози.

Годишната инфлация удари 10%

„ Такива цени на петрола имаше преди няколко години. След това цените паднаха. Когато имаме такава обстановка, има и шокови нараствания ”, разяснява някогашният обществен министър. „ Нека не предсказваме, че това ще е за непрекъснато. Въпросът е да не се основават непотребни напрежения. В България има доста огромни неравенства. Когато има такива шокови промени на пазара, би трябвало да помислим за тези обществени пластове, които са в дъното на тези неравенства. Неминуемо би трябвало да се плануват ограничения за отплата за тези хора ”, счита Шулева.
 
 istock istok
Относно глобите, наложени против Москва, Кузман Илиев изясни, че те удрят както руснаците, по този начин и европейските производители.  Освен това съгласно него има проблем и с продоволствието. „ Заради тази война ще забележим в Турция, Близкия изток и Северна Африка апетит. Там има имигрантски потоци, които може да тръгнат към Европа. Европейските фермери са в суматоха, тъй като не могат да вкарват соя от Аржентина, която не разрешава соята. Това са косвени проблеми от това, че светът се раздели на стопански блокове ”, съобщи Илиев. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР