Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 524

...
Ето ситуацията във вторник, 1 август 2023 г.
Борба Шестима души
Коментари Харесай

Ето ситуацията във вторник, 1 август 2023 г.

Борба

Шестима души бяха убити и 75 ранени в Кривий Рог след руска атака срещу южния украински град, казаха официални лица. Антон Геращенко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, публикува в социалните мрежи снимки на майка и 10-годишната й дъщеря, убити при атаката.

Най-малко двама души са били убити при украински обстрел на град Донецк, каза назначеният от Русия ръководител на региона.

Губернаторът на руската Белгородска област каза, че Украйна е стреляла многократно по населени места. Вячеслав Гладков каза, че 12 артилерийски снаряда са били изстреляни по село Щетиновка и че минометни снаряди са паднали и върху селата Новая Таволжанка, Красное и Ленински. Губернаторът на руската Брянска област каза, че украински дрон е ударил полицейски участък през нощта, но няма жертви. Украйна заяви, че е извършила "успешни" настъпления срещу Русия в южната Запорожка област през изминалата седмица. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Москва е засилила ударите по украинската военна инфраструктура като отмъщение за атаки срещу контролирана от Русия територия. Украинското външно министерство каза, че руските въздушни удари са унищожили приблизително 180 000 метрични тона зърнени култури в рамките на девет дни този месец. Шойгу каза, че западните оръжия само удължават войната, а не водят до успех на бойното поле, съобщи руската агенция ТАСС. Заместник-министърът на отбраната на Украйна каза, че украинските сили са си върнали земя от руските войски в източната и южната част на страната през последната седмица.

Дипломация

Руското външно министерство заяви, че Москва ще продължи диалога за мирно разрешаване на украинската криза с Китай, Бразилия и африкански партньори, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости. Украйна и Хърватия се договориха за възможността да използват хърватски пристанища на река Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за прекратяване на „ирационалната“ война в Украйна и призова предстоящите мирни преговори в Саудитска Арабия да включат Русия. Лопес Обрадор каза, че Мексико ще участва в преговорите само ако и двете страни присъстват.

Политика

Обединеното кралство санкционира руски съдии и служители, участващи в процеса срещу опозиционния политик Владимир Кара-Мурза, като нарече решението за отхвърляне на жалбата му срещу присъда затвор „неоправдано“. Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство, загуби обжалването на присъдата му от 25 години затвор за държавна измяна и други престъпления. Анализаторите казаха, че експортните цени на руската пшеница останаха на високи нива миналата седмица, след като се повишиха седмица по-рано поради оттеглянето на Русия от черноморската сделка за зърно. Според селскостопанската консултантска компания IKAR цената на руската пшеница с 12,5 процента протеин, планирана за доставка през втората половина на август, е била 241 долара за тон миналата седмица, което е спад от 242 долара за тон седмица по-рано. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР