Ето ситуацията в петък, 27 октомври 2023 г. Борба Украински служители

...
Ето ситуацията в петък, 27 октомври 2023 г.
Борба Украински служители
Коментари Харесай

Руско-украинска война: Списък на ключовите събития, ден 610

Ето обстановката в петък, 27 октомври 2023 година

Борба

Украински чиновници споделиха, че възнамеряват да изтеглят 275 деца от 10 общности покрай североизточния град Купянск, до момента в който Русия ускорява офанзивите в региона. Силите на Киев превзеха Купянск и близките региони през септември 2022 година, само че Москва от този момент отблъсна. Купянск се намира на по-малко от осем километра (пет мили) от фронтовата линия. Украинският вицепремиер Александър Кубраков отхвърли известията, че страната е спряла експортния си кулоар в Черно море заради закани от съветски офанзиви и морски мини. Кубраков сподели, че отчетите на няколко английски и украински компании са погрешни. „ Всички налични направления, открити от украинския флот, са годни и се употребяват от цивилни кораби “, написа той в обществената медийна платформа X. Руските депутати поддържаха рекордно нарастване на военните разноски за финансиране на нахлуването на Москва в Украйна на първо четене на законопроекта. Съгласно проекта защитата ще съставлява съвсем една трета от всички разноски през 2024 година – с 68 % до 10,8 трилиона рубли (115 милиарда долара). С повече от шест % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, военните разноски ще доближат най-високия си дял от стопанската система след разпадането на Съветския съюз. Съединените щати обявиха, че имат информация, че съветската войска е екзекутирала бойци, които не са изпълнили заповеди във войната с Украйна. „ Имаме също по този начин информация, че съветските командири заплашват да екзекутират цели елементи, в случай че се опитат да се отдръпват от огъня на украинската артилерия “, сподели представителят на Белия дом Джон Кърби пред кореспонденти. Службата за сигурност на ФСБ на Русия заяви, че е умъртвила мъж по време на опит за арест, откакто е разкрила скрит план за взривяване на постройка на набора в град Твер, на 150 километра (93 мили) северозападно от Москва. Агенция ТАСС заяви, че чиновници са споделили, че мъжът е бил вербуван от тайните служби на Украйна и е бил член на „ неразрешена украинска националистическа група “.

Политика и дипломация

Унгарският министър председател Виктор Орбан и новоназначеният министър-председател на Словакия Роберт Фицо обявиха, че се опълчват на това Европейският съюз да даде на Украйна 50 милиарда евро (53 милиарда долара) помощ. Орбан сподели, че Унгария няма да поддържа повече помощ за Украйна, в случай че не види „ доста добре обосновано предложение “, до момента в който Фицо сподели, че Словакия ще способства единствено за филантропична помощ заради опасения по отношение на корупцията. Бюджетните решения на Европейски Съюз изискват единогласие.

Оръжия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и Пентагонът оповестиха спомагателна помощ за сигурността на Украйна на стойност 150 милиона $. Пакетът включва още муниции за национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) и високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS). Посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк сподели, че украински водачи в този момент се образоват на изтребители F-16 в Аризона. „ Това е основна част от построяването на противовъздушната защита на Украйна “, написа тя в обществената медийна платформа X. „ Съединените щати се гордеят да работят [с] европейски сътрудници в поддръжка на Украйна против бруталната експанзия на Русия. “ Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия възнамерява да построи тесни връзки със Северна Корея, ден откакто Южна Корея, Япония и Съединени американски щати осъдиха доставките на оръжия от Пхенян за Москва, съгласно тях. „ Северна Корея е наш комшия и ние продължаваме и ще продължим да развиваме близки връзки във всички области “, сподели Песков пред кореспонденти, отказвайки да разяснява дали е имало доставки на оръжие. Шведски съд оправда Сергей Скворцов, роден в Русия шведски предприемач, за шпионаж за съветското военно разузнаване, ГРУ, в продължение на съвсем десетилетие. Съдът откри, че до момента в който 60-годишният Скворцов значително е работил по метода, по който прокурорите настояват, и че модерните технологии са били добити и доставени в Русия, бизнесът „ не е бил ориентиран към приемане на информация по отношение на Швеция или Съединените щати, която може да съставлява шпионаж ”. Германия заяви, че е арестувала предприемач за хипотетична продажба на съветски съставни елементи, употребявани във военно съоръжение, в това число дронове, ситуирани сега от войските на Москва в Украйна. Неназованият обвинен от централния град Касел е упрекнат в експорт на разнообразни електронни съставни елементи, модели на авиационни мотори и други артикули за Русия посредством медиатор в Хонконг през 2022 и 2023 година Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР