Ето последните решения на кабинета Денков“ от заседание на Министерски

...
Ето последните решения на кабинета Денков“ от заседание на Министерски
Коментари Харесай

Какво реши кабинетът „Денков“

Ето последните решения на кабинета „ Денков “ от съвещание на Министерски съвет, извършено късно нощес поради 7-часовите договаряния с протестиращите миньори:

Правителството одобри оперативната си стратегия до края на 2023 година

Министерският съвет одобри оперативната си стратегия до края на 2023 година

Законът за нормативните актове планува одобряването на проектозакони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през същия интервал.

Оперативната стратегия дава информация за главните положения на предлаганата нормативна уредба и последствията от използването й, за задачите и основанията за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане.

Оперативната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.

В програмата са включени 71 плана на подзаконови нормативни актове от компетентността на Министерския съвет и са както следва:

– Правилници за използване на закони – 5 бр.;

– Наредби – 23 бр.;

– Тарифи – 7 бр. и други

Оперативната стратегия на Министерския съвет за втората половина на 2023 година ще бъде оповестена на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Правителството актуализира състава на Акредитационния съвет към националната организация за оценяване и акредитация

 

Министерският съвет актуализира състава на Акредитационния съвет към Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА).

Съставът на Акредитационния съвет се дефинира въз основа на оферти на министъра на образованието и науката, Съвета на ректорите, Българската академия на науките и Селскостопанската академия. В резултат на направените оферти и обзор на показаните автобиографии, както и на наукометричните индикатори, съгласно регистъра на университетския състав, поддържан от НАЦИД, се дефинира и кой влиза в Съвета.

Проф. Елиза Стефанова, заместник-ректор по осведомителните действия и университетския състав на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, е новият ръководител на Националната организация за оценяване и акредитация, откакто изтече мандатът на досегашния ръководител проф. доктор Петя Кабакчиева и на трима от представителите на висшите учебни заведения. Сменен е един от представителите на Министерството на образованието и науката, чийто мандат изтича през месец септември 2023 година

От квотата на Съвета на ректорите към този момент ще вземат участие чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев от Медицинския университет в Пловдив, проф. доктор Станимир Йотов от Тракийския университет в Стара Загора и доцент Гергана Боянова от УНСС. МОН предложи за собствен нов представител доцент д­р Мария Кехайова-Стойчева от Икономически университет – Варна.

В състава на Съвета остават още и чл.-кор. проф. д.ф.н Мирослав Дачев и учен д.т.н д.м.н Красимир Атанасов, чийто мандат изтича през 2026 година

Акредитационният съвет към Националната организация за оценяване и акредитация се състои от ръководител и 10 членове, хабилитирани лица от областите на висшето обучение. Съставът на членовете включва шестима представители на висшите учебни заведения, по един представител на Българската академия на науките и Селскостопанската академия и двама представители на МОН. Мандатът на ръководителя, заместник-председателя и на членовете на Апелативен съд към НАОА е шестгодишен. Половината от състава на Акредитационния съвет, като се изключи ръководителя, се обновява на всеки три години.

580 млн. лева за ремонт на детски градини, учебни заведения и студентски общежития

С 580 млн. лева ще бъдат актуализирани постройките и материалната база в системата на образованието през 2024-2026 година, реши държавното управление. Финансовата поддръжка ще се реализира посредством три нови стратегии.

Първата е за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения, като за тези действия те ще получат до 240 млн. лева Основни цели на програмата са понижаване дефицита тук-там в детските ясли и градини, основаване условия за въвеждане на наложително предучилищно обучение на 4-годишните деца и увеличение броя на учебните заведения, минали на едносменен режим.

Същата сума се отпуска и за държавни и общински учебни заведения по програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Подкрепата ще способства за възстановяване на изискванията за физическо образование и спорт, за осъществяване на постоянните часове и на действия отвън образователния проект.

Ще бъдат финансирани също саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития “ ЕАД. По тази стратегия се отпускат до 100 млн. лева, а задачата й е възстановяване на социално-битовите условия на студентите.

Увеличава се броят на студентите по медицина в бургаския университет „ Проф. Асен Златаров “

Броят на студентите по медицина в бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ ще се усили от 23 на 40, реши държавното управление. Новото решение на Министерския съвет касае учащите се със средства от страната и бе взето след стимулирано предложение от министъра на опазването на здравето. То е обвързвано с небалансираното териториално систематизиране на лекарите в страната и концентрирането на огромен брой студенти по медицина в дребен брой градове. Това основава нужда от основаване на условия за дълготрайно осъществяване на образование на задоволителен брой студенти по медицина в Бургас, с което ще се подсигурява обезпечаване в огромна степен на потребностите от лекари в Югоизточния район на България.

Правителството утвърди също и 8 места за студенти от българска националност, живеещи отвън България, в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в София.

В резултат на препоръчаните промени, броят на новоприетите студенти за образователната 2023-2024 година, за които страната ще обезпечи средства за прехрана на образованието,  ще се усили със 17 и ще доближи 42 628 студенти.

Приета е Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 година

Министерският съвет одобри разпореждане за приемане на Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 година.

С приемането на Програмата се реализира нужното уточнение на ограниченията и уточняване на листата на националните и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари, за които са обезпечени финансови средства за 2023 година, според Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности.

Програмата планува поощряване на креативните, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в региона на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или съревнование на национално или интернационално ниво, а в региона на спорта – на първо, второ и трето място на Олимпийски игри, международно състезание, европейско състезание, балканско състезание или преди всичко на финали на държавно самостоятелно състезание или училищен игри посредством еднократно финансово подкрепяне в размер до 195 лв. и посредством едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно.

С Програмата за 2023 година се планува общо 2264 деца от държавни, общински и частни учебни заведения да завоюват призови места на национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари и да получат финансова протекция от страната по реда на българското законодателство.

Подбраните състезания, олимпиади и надпревари се организират през календарната 2023 година и са с потвърдени високи критерии при лъчение на спечелилите, като стимулират децата за високи креативен, научни и спортни достижения.

Приетата Програма за 2023 година съставлява разумно продължение на Програмите от 2005 година насам за реализиране на протекция на деца с изявени способности. Нейното дейно и поредно използване е част от грижата за развиването на духовния, креативния и физическия капацитет на младежите в България.

Компенсациите поради високите цени на електрическата сила не престават до края на м. декември

 

Компенсирането на небитовите консуматори и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи поради високите цени на електрическата сила ще продължи до края на м. декември 2023 година Това реши държавното управление на днешното си съвещание, като утвърди стратегия за компенсиране за интервала 1 септември 2023 – 31 декември 2023 година

Програмата надгражда предходните настоящи аналогични документи, създадени и признати, с цел да понижат отрицателните последствия върху бизнеса от високите енергийни цени. От нея ще се възползват всички към 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа сила, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за софтуерните им разноски. Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 130 млн. лева за всички небитови крайни клиенти на електрическа сила и за операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи при постигане на средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ над избраната от КЕВР планирана пазарна цена за настоящия регулаторен интервал. Средствата ще бъдат обезпечени от целевите вноски, които задължените лица вършат във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Програмата планува всички небитови крайни клиенти да бъдат обезщетени напълно за разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 200 лева./МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат обезщетени за електрическата сила, която закупуват за софтуерните си разноски. Максималният размер на компенсацията за тях се пресмята като разлика сред междинната месечна цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ и избраната от КЕВР планирана пазарна цена на оператора на електропреносната мрежа и на операторите на електроразпределителните мрежи.

Продължаването на обезщетенията за операторите до края на 2023 година ще спомага за понижаване на финансовия им недостиг, който се натрупва поради нараснали софтуерни разноски. От своя страна, това е фактор, който лимитира нуждата от повишаване на мрежовите услуги за всички крайни консуматори, включително и за битовите.

Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 31 март 2024 година

Кабинетът одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната

Министерският съвет одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната, който да бъде предпазен при подписване на контракт за социална поръчка в случаите по член 149, алинея 1, т. 2 от Закона за публичните поръчки за придобиване на муниции за многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили.

Многофункционалните модулни патрулни кораби, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “, са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморските сили. Възпиращият капацитет на тези бойни кораби е функционалност на интегрираните на борда им системи въоръжение и е в директна взаимозависимост от съществуването на нужното количество муниции за тях. Защитата на морския суверенитет се обезпечава дейно посредством потреблението на всички оръжейни системи, интегрирани на корабите.

За да не бъдат новопостроените ММПК с лимитирани качества, би трябвало да бъдат снабдени с муниции за интегрираните на тях оръжейни системи.

С реализацията на публичната поръчка се цели придобиване на муниции за обезпечаване на боеспособността на новопридобиваните кораби и обезпечаване на ефикасното им потребление, както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

Правителството утвърди изплащането на 4 800 евро обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Правителството утвърди обезщетение от 4 800 евро по съглашение с жалбоподател пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за неналичието на дейно следствие.

Жалбата пред Европейски съд по правата на човека за нарушаване член 3 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи е подадена от лице, получило лека телесна щета след сборичкване.

Наказателното произвеждане от българските проверяващи органи е формирано на 17 май 2013 година, директно след случая. Две години по-късно прокуратурата повдига обвиняване на нападателите за причиняване на телесна щета по хулигански подбуди. Органите на досъдебното произвеждане четири пъти приключват наказателното произвеждане против тях и два пъти го стопират. В рамките на същото произвеждане на жалбоподателя също е повдигнато обвиняване за безчинство.

През 2019 година прокуратурата внася обвинителен акт в съда против някои от нападателите и против жалбоподателя за безчинство. Районният съд в Петрич приключва на 10 ноември 2020 година наказателното произвеждане по обвиняването против жалбоподателя за безчинство заради изтекла отминалост за търсене на наказателна отговорност.

В светлината на константната си процедура, Европейски съд по правата на човека спомага на страните да реализират приятелско съглашение, а българското държавно управление се съгласява да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 4 800 евро.

Приет е Консолидираният годишен отчет за вътрешния надзор в обществения бранш за 2022 година

 

Със свое решение държавното управление одобри Консолидирания годишен отчет за вътрешния надзор в обществения бранш за 2022 година Той е направен на съображение член 20, алинея 2 от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш и след приемането му се показва на Народното събрание и Сметната палата.

В него е изработен разбор на данните за положението на финансовото ръководство и надзор и на вътрешния одит в обществения бранш, предоставена е информация за активността на одитните комитети в министерства и общини и информация за активността, обвързвана с координацията и хармонизацията на вътрешния надзор в обществения бранш от профилираното звено в Министерството на финансите през 2022 година

Задължение да изготвят и показват на министъра на финансите информация за положението на системите за финансово ръководство и надзор за 2022 година имат 315 организации от обществения бранш. През 2022 година се е нараснал броят на организациите, оценили системите си за вътрешен надзор с оценка „ доста добра “, като те съставляват 62% от всички докладвали организации, оценка „ добра “ е избрана от 36% и „ приемлива “ – единствено от 2% от докладвалите организации.

В Консолидирания годишен отчет е включена и информация за положението на вътрешния одит. Анализът е осъществен на база на постъпилите 145 годишни отчета за активността по вътрешен одит и въпросник-приложение към тях, одитни отчети за осъществени одитни задължения в избраната от министъра на финансите предпочитана област и годишни отчети за активността на одитните комитети в организациите от обществения бранш. В направените отчети за положението на системите за вътрешен надзор в организациите от обществения бранш напълно ясно се виждат пропуските и незадоволителното схващане за същността на тези системи в организациите, в които няма вътрешен одит. Въпреки това, за поредна година на напред във времето излиза казусът със запълването на административния потенциал на звената за вътрешен одит, в това число в някои министерства, и отрицателните последствия от трайното незаемане на свободните щатни бройки. Задължени да имат построено звено за вътрешен одит са 264 организации от обществения бранш (министерства, общини и други организации, чиито ръководители са първостепенни или второстепенни разпоредители с бюджет). От тях 41 общини (31 %), не са изпълнили това условие, а 24 общини са го изпълнили отчасти, като са утвърдили по една щатна численост.

До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти

Държавната гаранция за нови заеми за студенти и докторанти през 2024 година ще бъде до 40 млн. лв., реши държавното управление.

Законът за кредитиране на студенти и докторанти дава опция страната да подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за образование и прехрана. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

За интервала от 1 септември 2010 година до 30 юни 2023 година 22 188 студенти и докторанти са се възползвали от опцията да сключат заем в общ размер на 160 810 953,03 лева

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с шест банки.

Правителството отпусна 2,6 млн. лева за училищен стипендии в училища-отличници

Правителството дава 2 623 770 лв. за стипендии на възпитаници в 72 учебни заведения в 34 общини. Това са учебни заведения, чиито ученици имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за интервал от пет образователни години.

Най-добре представилите се учебни заведения са разпределени в седем групи – четири на база междинните резултати по български език и литература и три на база междинните резултати по математика. В взаимозависимост от групата, в която се намират, учебните заведения получават друг размер на средствата за един възпитаник – сред 30 и 80 лв. за групите по български език и сред 50 и 90 лв. за групите по математика.

С тези спомагателни средства учебните заведения имат опция да дадат стипендии на повече възпитаници с висок триумф.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “

Министерският съвет одобри Проект на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ за 2023 година

Приемането на постановлението на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на организацията за 2023 година е обвързвано със разноски за закупуване на нови типове и количества горива за превъзмогване на последствията от спешни обстановки.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2023 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2023 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 587,96 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 1 633,62 лева, за командировки на регионални шефове – 7 213,81 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 380 лева, за командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията – 307,02 лева

Отпуснати са лични пенсии на две многодетни майки

Правителството отпусна лични пенсии на две многодетни майки, родили и отгледали 5 и повече деца до навършване на пълноправие. Целта е да се подкрепят фамилиите им, които са в затруднено състояние.

Жените са навършили пенсионна възраст, само че нямат право на пенсия, защото не дават отговор на някои от условията на Кодекса за обществено обезпечаване. Персоналните пенсии се отпускат от 1 октомври 2023 година в размер на 248,98 лева месечно. За изплащането им до края на 2023 година са планувани нужните разноски, в размер на 1 493,88 лева от фонд „ Пенсии, несвързани с трудова активност “, в границите на средствата, планувани със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година

С плана на акт са утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година, в размер на 134 151 000 лева за закупуване на ваксини против COVID-19, в осъществяване на член 3 от Постановление №87 на Министерския съвет от 2023 година

Допълнителните разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година са за осъществяването на задължения на Република България по отношение на присъединяване на страната ни в Допълнително съглашение № 5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз (SANТE/2021/03/020) сред Европейската комисия и Pfizer Inc./BioNТech Manufacturing GmbH.

Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ за закупуване на ваксини против COVID-19 по член 1, алинея 5, т. 3.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

С друго държавно разпореждане в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година са утвърдени спомагателни разноски в размер на 20 000 000 лева Одобрените спомагателни разноски са за субсидиране на лечебни заведения за болнична помощ – многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и на оперативни разноски за доставяне с електрическа и/или топлинна сила, и/или с природен газ и за водоснабдяване.

Проектът на Постановление подхожда и извършва държавната политика за отбрана и запазване живота и здравето на жителите, възстановяване на действието и контрола на здравната система в страната и повишение на качеството на здравната помощ.

Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с обезпечаването на непрекъсната подготвеност на част от лечебните заведения в страната да поемат лекуването на пациенти при изключителни обстановки, повреди и произшествия, изискващо незабавна, а от време на време и изпреварваща реакция и ангажиране на човешки и материални запаси, които за малко време не могат да бъдат основани или обезпечени.

Министерският съвет одобри решение за погашение на 325 900 лв. компенсации за постепенно правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 325 900 лв. по бюджета на Министерството на правораздаването бяха утвърдени през днешния ден от Министерски съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.

Това е общият размер на сумата, изплатена за интервала от 1 януари 2023 година до 30 юни 2023 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 година в размер 901 300 лева

Средствата са нужни за реализиране на дължими заплащания към бенефициент по влезнали в действие правосъдни решения, като същите се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година

Увеличават се възнагражденията на чиновниците в Националната организация за приходите и Агенция „ Митници “

Правителството одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2023 година в размер на 25 млн. лева за увеличение на възнагражденията на чиновниците в Националната организация за приходите (НАП) и в Агенция „ Митници “. С постановлението се осъществя цялостна политика по приходите в приходните организации, като ще се усъвършенства салдото в равнищата на заплащането на чиновниците в двете институции. Взема се поради, че организациите подхващат от ден на ден ограничения за рационализация и адекватност на администрацията за осъществяване на заложените проекти за доходи и тяхната събираемост. Увеличението на заплатите на чиновниците ще сътвори условия за усилване на мотивацията за осъществяване на задачите на приходните организации.

Със свое решение държавното управление усили и главната месечна заплата на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите (НАП) на 7000 лева считано от 01.10.2023 година Това е първа смяна на съществена месечна заплата за лице, заемащо тази служба, след 2021 година, като досега главното месечно заплащане на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите е било в размер на 6050 лева Отчетена е спецификата на работа и отговорностите на изпълнителния шеф, като решението е обусловено от приноса на ръководителя на Национална агенция за приходите за сполучливото осъществяване на главните стратегически и оперативни цели на приходната организация, свързани със събираемостта на приходите, доброволното осъществяване на отговорностите на данъчно задължените лица и развиването на предоставяните електронни услуги от Национална агенция за приходите.

Правителството утвърди 1,7 млн. лева за увеличение па месечната помощ па възпитаници, настанени по реда па Закона за протекция на детето

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2023 година в размер на 1,7 млн. лева за въвеждане на допълващ стандарт за 2023 година в размер на 38 лева за месечна помощ за възпитаници, настанени по реда на Закона за протекция на детето в спешни центрове, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи без / със увреждания и преходни жилища.

С даването на спомагателните средства месечната помощ за близо 3 700 възпитаници, настанени в тези обществени услуги, ще доближи общо в размер на 90 лева

Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 2.8. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Национална агенция за приходите ще извърши продажба на имущество, отнето в интерес на страната

Със свое решение държавното управление разпореди на Националната организация за приходите да извърши продажба на имущество, отнето в интерес на страната. Решението е по предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество. Националната организация за приходите ще би трябвало да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и да продаде имуществото, отнето в интерес на страната с влезнали в действие правосъдни решения по 21 случая.

Учредява се възмездното право на продължение в парцел – обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на УМБАЛ „ Свети Иван Рилски “

Министерският съвет одобри Решение за основаване на възмездно право на продължение за създаване на топла връзка сред съществуващи здания на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Св. Иван Рилски “ ЕАД, с идентификатори по кадастралната карта и кадастралните регистри /КККР/ на гр. София 68134.1001.892.5 и 68134.1001.892.10, попадащи в урегулиран аграрен парцел /УПИ/ III –,,за болнично заведение, общ. обслужване, под земята гараж и трафопост “/ПИ 68134.1001.892/, кв. 3876, м. “,,Бул. България “.

Възмездното право на продължение в парцел – обществена държавна благосъстоятелност в изгода УМБАЛ „ Свети Иван Рилски “ ще обезпечи по-високо качество на реализираната болнична помощ от лечебното заведение, която е напълно ориентирана към облекчаване на публичните потребности за по-добро и качествено здравно обслужване на пациентите.

Община Несебър получава държавен парцел за реорганизация на път от първостепенно значение за общината

Правителството афишира парцел – обществена държавна благосъстоятелност с повърхност 8418 кв. м. в местността „ Инджекьойско блато/Полугодни “ за парцел – частна държавна благосъстоятелност и го трансферира на община Несебър. Той ще бъде употребен за реорганизация на път от първостепенно значение за общината. С осъществяването на плануваните му действия ще се обезпечат безвредни условия за превоз и спомагателен метод към с. Тънково за отбягване на натоварения трафик през летния сезон. Община Несебър разполага с нужните финансови средства за ръководство и поддържане на парцела.

Одобрено е съглашение за използване на Спогодбата за пенсионно обезпечаване с Азербайджан

Правителството утвърди план на Административно съглашение по отношение на разпоредбите за използване на Спогодбата за пенсионно обезпечаване сред Република България и Република Азербайджан. Упълномощен да подпише документа е министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Спогодбата контролира обезпечаването при работа в България и Азербайджан, както и реда за разпределяне и погашение на пенсии на хора, които са били обезпечавани в двете страни. С Административното съглашение се основават нужните правила и процедури за използване на наредбите на спогодбата.

България се причислява към декларация в поддръжка на развиването на транспортната инфраструктура

Правителството утвърди текста на Съвместна декларация от името на министрите на превоза на България, Хърватска, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, за поддръжка на развиването на транспортната инфраструктура. Документът беше показан на среща на високо ниво на тематика „ Финансиране на стратегически транспортни планове “, която се организира на 4 септември 2023 година в Полша.

Целта на декларацията е да способства за обезпечаването на по-добра съгласуваност в Централна и Източна Европа по продължение на новия европейски транспортен кулоар Балтийско море – Черно море – Егейско море, както и за усилване на районните връзки посредством потребление на Механизма за свързване на Европа. Темата за по-добрата съгласуваност е от огромно значение за българската страна освен поради развиването на двустранните връзки със прилежащите страни, само че и за укрепването на икономическите връзки в района.

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от Неформалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 5 септември 2023 година в гр. Кордоба, Кралство Испания.

Темата на съвещанието беше „ Новите технологии като инструмент за по-устойчиво селско стопанство в изискванията на промените на климата “.

В рамките на министерския спор беше емфатичен капацитетът на новите геномни техники, използвани за селекционирането на нови растителни сортове, с което да се посрещнат провокациите пред устойчивостта на производството на храни и в частност, да се отговори на климатичните промени и нуждата от понижаване на използването на артикули за растителна отбрана. Министрите също по този начин акцентираха своя интерес в обезпечаване на бистрота и информация за потребителите за

реализиране на по-устойчиви софтуерни решения.

Беше дискутирана и ролята на фондовете на Европейски Съюз от стратегия „ Хоризонт Европа “ и ограниченията от Стратегическите проекти по ОСП с оглед поддръжката, която фермерите следва да получат за вложение в нова технологии и образование за тяхната приложимост на процедура. Министрите се съгласиха, че има нужда от увеличение на селскостопанското произвеждане по резистентен метод, тъй че обстановката и прехраната на фермерите и животновъдите освен да се резервира, само че и да се усъвършенства.

Страната ни съобщи, че би трябвало да бъдат положени старания за демонстриране на изгодите от двойния преход за самите фермери, което ще стане допустимо само в случай че има гаранция, както на национално, по този начин и на европейско равнище, за задоволителна отплата на земеделските стопани за положените спомагателни старания, поради опазване на тяхната конкурентоспособност.

Концесионният контракт за рандеман на мергели от находище „ Мездренски връх “ ще бъде преустановен

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали – мергели, от находище „ Мездренски връх “ ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, на което утвърди настояването на концесионера за това.

Находище „ Мездренски връх “ се намира на територията на община Мездра, област Враца. През м. юни 2003 година за него е подписан концесионен контракт със „ Стройкерамика “ АД, гр. Мездра. Концесионерът стимулира настояването си за преустановяване на контракта с невъзможността му да обезпечи достъп до площите, които са му нужни за реализиране на дейностите по концесията. В резултат на това концесионерът няма бъдещи капиталови планове, свързани с находището.

Концесионният контракт за рандеман на природен газ и кондензат от находище „ Койнаре “ ще бъде преустановен

Концесионният контракт за рандеман на природен газ и кондензат от находище „ Койнаре “, сектори „ Девенци “,,,Борован “,,,Враняк “ и „ Садовец “, ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, като утвърди настояването на концесионера за това.

Находище „ Койнаре “ се намира на територията на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа. През м. февруари 2013 година за него е подписан концесионен контракт с,,Дайрект Петролеум България “ ЕООД. Концесионерът стимулира настояването си за преустановяване на контракта с механически и стопански аргументи (спадане на налягането и все по-затруднено реализиране на непрекъснат дебит; неспособност за осъществяване на икономическия модел на концесията).

Правителството утвърди позицията на Република България за Третата среща на върха по линия на Европейската политическа общественост и неофициалния Европейски съвет в Гранада

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в Третата среща на върха по линия на Европейската политическа общественост и неофициалния Европейски съвет, които ще се проведат на 5 и 6 октомври 2023 година в Гранада, Испания.

В рамките на Срещата на върха на Европейската политическа общественост се планува провеждането на четири тематични кръгли маси. Българската страна е декларирала присъединяване в кръглата маса на тематика „ Дигитален преход и изкуствен интелект “.

Програмата на форума планува и благоприятни условия за осъществяване на двустранни срещи сред делегациите.

На неофициалното съвещание на Европейския съвет (6 октомври 2023 г.) водачите на държавите-членки на Европейски Съюз ще имат опция да обменят отзиви по подготовката на идващия стратегически дневен ред на Европейски Съюз, както и по отношение на последващо разширение и абсорбционен потенциал на Европейски Съюз.

На 6 октомври 2023 година се чака държавните и държавните ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз да одобряват Декларация от Гранада. Декларацията се концентрира върху тематики като защита, резистентност и конкурентоспособност, световни връзки, миграция и разширение.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по зает
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР