Бързи факти за атентата в Оклахома Сити

...
Ето малко основна информация за бомбения атентат срещу Федералната сграда
Коментари Харесай

Ето малко основна информация за бомбения атентат срещу Федералната сграда на Алфред П. Мура в Оклахома Сити на 19 април 1995 г.

Факти

Експлозията уби 168 души, включително 19 деца, и рани няколкостотин други.

Тимъти Дж. Маквей и Тери Л. Никълс бяха осъдени за нападението.

Федералната сграда по-късно беше разрушена и на мястото бяха построени парк и мемориал.

Националният мемориал и музей на Оклахома Сити има 168 каменни и стъклени стола, поставени в редици на поляна, по един за всяка жертва.

И Маквей, и Никълс бяха бивши войници от американската армия и бяха свързани с крайно дясното и войнствено патриотско движение.

Патриотното движение отхвърля легитимността на федералното правителство и правоохранителните органи.

На 19 април се отбелязаха две годишнини. Денят на патриотите е годишнината от американския бунт срещу британската власт в Лексингтън, Масачузетс, през 1775 г. Това е и датата, на която федерални агенти нахлуха в комплекса на религиозна секта в Уако, Тексас, след 51-дневно безпокойство през 1993 г. Най-малко 75 членове на сектата на Давидовия клон загинаха при пожар, започнал по време на нападението.

Маквей твърди, че е набелязал сградата в Оклахома Сити, за да отмъсти за нападението над Уейко.

Хронология

19 април 1995 г. - В 9:02 сутринта CT камион под наем, пълен с експлозиви, е взривен пред федералната сграда на Алфред П. Мура в Оклахома Сити.

19 април 1995 г. - Близо до Пери, Оклахома, ветеранът от армията Маквей е арестуван по време на спиране за шофиране на превозно средство без регистрационен номер.

21 април 1995 г. - Предполагаемият съзаговорник на Маквей, Никълс, се предава.

23 май 1995 г. - Останалите части от федералната сграда Murrah са взривени.

11 август 1995 г. - Маквей и Никълс са обвинени в убийство и обвинения в заговор.

24 април 1997 г. - Процесът срещу Маквей започва в Денвър.

2 юни 1997 г. - Маквей е осъден по 11 обвинения за убийство, заговор и използване на оръжие за масово унищожение. По-късно е осъден на смърт.

2 ноември 1997 г. - Процесът срещу Никълс започва в МакАлестър, Оклахома.

23 декември 1997 г. - Никълс е осъден по федерални обвинения в заговор и осем обвинения за непредумишлено убийство. По-късно той е осъден на доживотен затвор. Той излежава присъдата си във федералния затвор USP Florence ADMAX, наречен "Supermax", във Флоренция, Колорадо.

11 юни 2001 г. - Маквей е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция. Той е първият човек, екзекутиран за федерално престъпление в Съединените щати от 1963 г.

26 май 2004 г. - Никълс е признат за виновен в щатския съд на Оклахома по 161 обвинения в убийство. Журито прекарва пет часа в обсъждане, преди да обяви присъдата.

9 август 2004 г. - Окръжният съдия Стивън Тейлър осъжда Никълс на 161 последователни доживотни присъди, без възможност за предсрочно освобождаване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР