Ето колко е стара традицията за сутрешното кафе! Отговорът ще

...
Ето колко е стара традицията за сутрешното кафе! Отговорът ще
Коментари Харесай

Ето колко е стара традицията за сутрешното кафе! Отговорът ще изненада всички!

Ето какъв брой е остаряла традицията за утринното кафе! Отговорът ще изненада всички! Кафето, което множеството хора пият заран, води началото си отпреди 600 000 години, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на обява в сп. „ Нейчър джинетикс “.

Използвайки гени от кафеени растения от целия свят, създателите на ново проучване от Съединени американски щати са съставили
родословие на най-популярния тип кафе в света,
прочут на учените като Coffea arabica, а на феновете на ободряващата – просто като арабика.

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, с цел да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са открили, че
типът се е появил преди към 600 000 години
посредством естествено кръстосване на два други типа кафе.

„ С други думи, преди каквато и да е интервенция от страна на индивида “, споделя Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на проучването.

Тези диворастящи кафеени растения произлизат от Етиопия, само че се счита, че за първи път са били
употребявани за подготвяне на кафе основно в Йемен през 15-и век.
Според легендата през 17-и век индийският духовник Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което поставя основите на световното разпространяване на кафето.
Арабиката, ценена поради своя мек и относително сладостен усет,
през днешния ден съставлява 60-70 % от международния пазар на кафе. Останалата част е робуста – по-силно и горчиво кафе, създадено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora.

За да сглобят частите от предишното на кафето арабика, откривателите са проучили различен родител, наименуван Coffea eugenioides. Както и повече от 30 разнообразни растения арабика, в това число пример от 1700 година
Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години,
преди хората да стартират да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни интервали и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали единствено дребен брой генетично сходни растения.

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към заболявания като наслойка по листата на кафето, които предизвикват загуби за милиарди долари всяка година.

Изследването на предишното и сегашното на арабиката може да даде визия за това по какъв начин да се запазят кафеените растения здрави – и чашите с кафе цялостни – за бъдещите ранни сутрини.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР