Ето кои консерватори могат да се борят за поста премиер

...
Ето кои консерватори могат да се борят за поста премиер
Коментари Харесай

Кой ще наследи Борис Джонсън? Залозите са открити

Ето кои консерватори могат да се борят за поста министър председател на Англия на мястото на подалия през днешния ден оставка Борис Джонсън съгласно Блумбърг:

Лиз Тръс: " последователката на Тачър "

От септември оглавява Министерството на външните работи, като е значима фигура в отговора на Англия на съветската война в Украйна, а в този момент договаря с Европейски Съюз за връзките им след Брекзит.

Надим Захави: " предприемачът "

Новият министър на финансите е роден в Багдад в кюрдско семейство, идва в Обединеното кралство като момче, приключва инженер-химик и е съосновател на компанията за социологически изследвания YouGov, като в продължение на пет години е неин основен изпълнителен шеф.

Риши Сунак: " бившето златно момче "

Името на Сунак оказва се по време на пандемията, откакто държавното управление, когато той е министър на финансите, оказва помощ на бизнесмените. Но при започване на годината " звездата му угасна " на фона на поредност от кавги.

Бен Уолъс: " тихият реализатор "

52-годишният министър на защитата беше в листата на кандидатите за лидерския пост в Консервативната партия още преди година. Той се оправи умело с английския отговор на съветската инвазия в Украйна, а преди този момент и с рецесията към евакуацията на Афганистан. Оттогава Уолъс се издигна до върха на авторитетната ранглиста на членовете на кабинета ConservativeHome.

Саджид Джавид: " някогашният трейдър "

52-годишният някогашен министър на опазването на здравето е умел член на кабинета, който е управлявал шест държавни отдела и приключи на четвърто място в състезанието за водачество през 2019 година Приятелството му със Сунак допуска, че те биха могли да се кандидатират с обща листа, което би им придало по-голяма тежест.

Пени Мордаунт: " първопроходката "

49-годишната Пени Мордаунт изостава напълно малко от Уолъс в тазгодишното изследване на ConservativeHome за това кой би трябвало да бъде идващият водач на торите. В партията се счита, че тя дава солидна поддръжка за Брекзит, има харизма и положителни лидерски качества.

Джереми Хънт: " безвредният вид "

55-годишният Хънт " съставлява цялостната диаметралност на министър-председателя (Джонсън) ". По време на референдума през 2016 година той се застъпваше за оставане в Европейски Съюз, стилът му е по-непринуден и се харесва на обичайните консерватори от дясноцентристката партия, за разлика от твърдото крило на Брекзит, което докара Джонсън на власт.

Том Тугендхет: " специалистът по външна политика "

49-годишният някогашен боен, който се е сражавал в Ирак и Афганистан и ръководи парламентарната комисия по външни работи, е непрекъснат критик на Джонсън и постоянно се изрича намерено по външнополитически въпроси, изключително за нуждата от твърда позиция по отношение на Китай.

Министърът на защитата Бен Уолъс, министърът на външните работи Лиз Тръс и някогашният министър на опазването на здравето Саджид Джавид са петима от кандидатите на Sky Bet за мястото на Джонсън. Сред новобранците за поста са новият канцлер на хазната Надим Захауи и някогашният външен министър Джереми Хънт, които са на пазара с коефициенти надлежно 9/1 и 12/1, написа Блумбърг.

Въпреки засилващите се спекулации за общи избори през тази година, букмейкърите считат, че е по-вероятно те да се проведат през 2023 година или по-късно.

Коефициентите за
залагания в политиката би трябвало да се одобряват с една мислено. От позиция на пазарите те отразяват по-скоро мнението на вложителите на дребно, в сравнение с експертите, които прекарват живота си в анализиране на тези неща. Въпреки това те са мощен знак.

Процесът за установяване на правоприемник на Джонсън е следният:

Кандидатите би трябвало да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.
Депутатите от Консервативната партия организират поредност от гласувания за отсяване на претендентите. Всеки път от парламентаристите се желае да гласоподават скрито за подкрепяния от тях претендент, а събралият минимум гласове, отпада.
Процедурата се повтаря, до момента в който останат двама претенденти. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.
За окончателните двама претенденти по-широката членска маса на Консервативната партия гласоподава по пощата, а спечелилият става нов партиен водач.
Лидерът на партията с болшинство в Камарата на общините е в действителност министър председател. Не е належащо той или тя да привиква предварителни избори, само че има пълномощие да го направи.

Колко време може да отнеме процесът?

Продължителността на лидерската конкуренция може да бъде друга според от броя на претендентите. Тереза Мей стана водач по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 година, а всички други претенденти отпаднаха в средата на конкуренцията.

Джонсън се изправи против някогашния здравен министър Джереми Хънт на гласуването измежду партийните членове, с цел да размени Мей през 2019 година Джонсън зае поста два месеца откакто Мей разгласи желанието си да напусне, напомня Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР