Ето Какво Печели Бизнесът От Кандидатстване По Европрограми

...
Имате собствен бизнес или скоро ще откриете такъв, имате милион
Коментари Харесай

Имате собствен бизнес или скоро ще откриете такъв, имате милион идеи, но единственото, което не Ви достига са финансови средства? Ако се разпознавате в това описание, значи е добре да се запознаете с всички нови европейски програми, с ползите от евросредствата, както и как се кандидатства за европейско финансиране.

Тук ще откриете какви ползи може да Ви донесе кандидатстването по европрограми, както и оптималният начин за кандидатстване.

Какви са ползите от еврофинансирането за бизнеса

Фирмите търсят безвъзмездна финансова помощ, защото искат да осъществят поставените си краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Освен това искат да доразвият своята дейност.

Ако не сте сигурни дали да изберете европейско финансиране за своя бизнес, тук ще успеете да си отговорите на този въпрос. Ето няколко плюса на използването на европейско финансиране:

- ще повишите производителността на труда на компанията си;
- ще увеличите приходите си;
- ще разрастнете дейността си;
- ще подобрите своите пазарни позиции;
- ще се намали себестойността на предлаганите продукти;
- ще се подобри качеството на предлаганите продукти;
- ще се увеличи тяхното търсене;
- ще се сведе до минимум опасността от кредитен риск.

Как се кандидатства за еврофинансиране?

Общо два са основните начина за кандидатстване - чрез самостоятелно разработване на европроект или чрез използването на консултантски услуги по европейски програми.

Тъй като първият начин е свързан с множество рискове, а вторият е широко разпространен и предпочитан, ще се спрем именно на него.

Ето какво можете да очаквате от цялостния процес по кандидатстване.

Етап 1: Консултиране с експерти

Първата стъпка е да насрочите среща с експерт по европейски проекти. На срещата експертът ще Ви зададе въпроси относно предмета на дейност на Вашия бизнес, бъдещите Ви цели за развитие и очакваното финансиране. След това ескпертът ще провери дали има отворени подходящи процедури за Вас.

Консултантът ще селектира най-подходящите процедури за Вас и ще Ви запознае с техните срокове, размер на финансова помощ и условия за кандидатстване. Ще бъде направена проверка съгласно критериите за оценка, за да разберете дали покривате изискванията на съответната процедура и дали събирате достатъчно точки. Ако се установи, че сте подходящ кандидат, то тогава може да се пристъпи към изготвянето на проектно предложение.

Етап 2: Разработване на проектно предложение

Консултантът ще Ви обясни какви документи е необходимо да представите и заедно ще изясните цялостната идея на проекта. Консултантът ще се заеме със изготвянето на бюджет и с окомплектовката на необходимата документация. Всяка посочена дейност в проектното предложение трябва да бъде коректно обоснована.

Експертът има ангажимента да входира проектното предложение и да окаже последващо съдействие при възникнали допълнителни въпроси от Управляващия орган. За изготвянето на качествено проектно предложение е необходимо кандидатът и експертът да поддържат помежду си ефективна комуникация.

Етап 3: Входиране на проекта

Когато проектното предложение е готово се прави финална проверка от консултанта за технически и смислови грешки. Изготвеният проект се изпраща към кандидата за преглед и коментари и ако всичко е наред проектът може да бъде разписан и подаден,

Разписването на проектното предложение се случва с електронен подпис на кандидата. След това проектното предложение се входира в ИСУН и кандидатът получава входящ номер.

Етап 4: Управление на проекта

Последният етап е управлението на вече спечеления проект. Консултантите могат да поемат ангажимент при управлението на проекта като съдействат на кандидата с подготовката на документите при сключването на договора за финансова помощ. Експертите съдействат при осчетоводяването на направените разходи и извършват мониторинг при изпълнението на заложените дейности. Организирането на тръжните процедури и подготвянето на документите за получаване на плащания също са част от задълженията на експерта.

Защо да потърсим консултанти по европрограми?

Консултантите, които се занимават с изготвяне на проекти за финансиране притежават богат опит и знания в сферата на европейските програми. Всяка програма и процедура има индивидуални изисквания и специфични условия, а експертите са наясно с тях и могат да Ви насочат правилно ако имате колебания. Именно качеството на проекта е ключово при неговата оценка от Управляващия орган.

Финансирането чрез европейски програми носи единствено и само ползи за кандидатите. Пред тях се разкриват нови хоризонти, които биха били трудно достъпни ако фирмата не притежава нужното финансиране. Ако и Вие сте от хората, които искат бързо и ефективно да развият бизнеса си, значи сега е моментът да се поинтересувате относно всички подробности, свързани с кандидатстването по европроекти.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР