Ето какво може да прочетете в новия брой на вестник

...
Ето какво може да прочетете в новия брой на вестник
Коментари Харесай

Четете в Марица: Гласуваме със счупена или изтекла лична к...

Ето какво може да прочетете в новия брой на вестник " Марица ":

Гласуваме със счупена или изтекла персонална карта

Пловдивчани с изгубена, открадната, счупена или изтекла персонална карта ще могат да гласоподават на парламентарните избори в неделя. Има обаче две условия. Първо, би трябвало да са подали заявление за замяна на документа. Второ, да няма опция новата им персонална карта да бъде издадена до на следващия ден. Когато и двете условия са изпълнени, на жителите им се издава уверение за гласоподаване, което се показва пред съответната секционна изборна комисия.

Районните кметове подхващат уличните дупки

Улични поправки започнаха в Пловдив, откакто времето се затопли. След зимата по традиция се отвориха стотици дупки, изключително в кварталите, където асфалтът не е сменян от 30-40 години.

Районните кметове имат утвърдени бюджети за поправки и благоустрояване общо за над 5 млн. лв.. Макар сумата и да не стига за всички квартали, част от тези средства ще бъдат вложени в възобновяване на улични настилки.

Пешеходни тротоари с повърхност 1025 кв. метра се ремонтират в регион „ Източен” на ул. „ Братя Свещарови” в сектора сред бул. „ Източен “ и ул. „ Арх. Камен Петков “.

Едновременно се кърпят дупките до кръстовището на Цариградско шосе и бул. „ Освобождение”, следва да се запълнят и на ул. „ Радко Димитриев”.

Кметът на „ Централен” Георги Стаменов съобщи, че не са спирали с спешни поправки и най-фрапиращите ями към този момент са закърпени.

„ Подготвяме поправки и чакаме да проработи асфалтовата база, с която сме сключили контракт. Нарочно не сме кърпили улиците през зимата, с цел да не хвърляме пари напразно, тъй като се постанова отново да вършим ремонт на ремонта”, изяснява кметът на регион „ Южен” Костадин Язов.

Какво оферират предизборно партиите за образованието

И при мандат за ГЕРБ, и при промяна на статуквото

Повече пари за обучение и нови изпитни формати

Какви ще са политиките в областта на образованието, в случай че парламентарните избори в неделя затвърдят настоящето статукво и в случай че то бъде променено?

Оказва се, че който и да е на власт, ще се бори 5% от брутния вътрешен артикул да отиват за обучение. Друга обща цел е смяна в националните изпитни формати, въпреки и да има известни оттенъци в предлаганите решения по какъв начин да стане това.

Като най-драстичните промени, в случай че Българска социалистическа партия получи властта, оттова сочат учителската специалност да стане контролирана и за обучение да се харчат 5% от Брутният вътрешен продукт. Ще има един учебник по предмет и безвъзмездни учебници до 12. клас.

Ако ГЕРБ остане да ръководи, най-осезаемата смяна ще е също повишение на разноските за обучение до 5% от Брутният вътрешен продукт. Това ще е съпроводено с налагане на компетентностния метод в преподаването плюс смяна в оценяването в посока премерване на умения и практическо използване на познания, нововъведения, персонализация на ученето и секване на практиката неграмотността да се предава от потомство на потомство.

Идеите за политиките в идващия мандат бяха изложени на избирателен спор „ Образованието - разговор за бъдещето “, на който бяха поканени водещите политически сили съгласно последните социологически изследвания.

4 основни тематики събраха разнообразни гледни точки, институционалните подходи и позицията на практиците: равният достъп до образование; подготовката, квалификацията и поддръжката за учителите; компетентностният метод, уменията на бъдещето и националните изпитни формати; ранното детско развиване в предучилищна възраст.

Делегираните бюджети са една от арените на най-остър конфликт на позициите сред актуалното ръководство на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Регламентите за подготовка на учителите, както и търсенето на нов механизъм за избор на шефове, който да отстрани политически лобита, са други точки на конфликт.

Предизборните стратегии съобразени с директивите от Брюксел

Партиите залагат на зелена енергетика, спорят за " Белене " и тецовете

Енергетиката е основен акцент в предизборните стратегии на главните претенденти за националния избор на 4 април.

ГЕРБ дават обещание да трансфорат страната в „ незаобиколим фактор” на енергийния пазар. Смятат, че „ Зелената договорка “ е основна за трансформацията на енергетиката, промишлеността, превоза и селското стопанство в страната. Трите основни детайла в програмата са диверсификация, рационализация и успеваемост. От ГЕРБ дават обещание още да продължат курса към цялостната либерализация на електрическия и газовия бранш. Водородната стопанска система също участва като опция с огромна капацитет в програмата на ГЕРБ.

Българска социалистическа партия ще търсят баланс сред икономическите потребности и екологичните правила.

Акцентите в енергийната стратегия на левицата са развиване на атомната енергетика и рестарт на плана „ Белене “, рационализация на АЕЦ „ Козлодуй “ и стъпки по потреблението на нуклеарни технологии за внедряване на дребни модулни реактори. Сред забавните оферти на левицата е развиване на хидроенергийния капацитет на река Дунав.

На 1 април да си спомним за царя на вица: Арх. Чинков вкара Пловдив в комунизма с мекици без пари

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е прочут именитият пловдивски проектант Никола Чинков. Той е живо доказателство какъв брой рискови могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в пандиза за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, даже партийните величия.

Всъщност архитектът бил експерт от европейска класа, перфекционист. Възлагали му постоянно най-срочните и тежки обекти. Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го трансформирал в бодил в петата на националната власт. Приписват му над петстотин вица.

Милена от " Фермата " подвига адреналина с АТВ

Участничката от риалити формата " Фермата " Милена Странджикова подкара високопроходимо возило. Пловдивската адвокатка самоуверено яхна 250-кубиково АТВ. Заедно със фамилията си тя се забавлява в пресечени местности и по мотописти. Последно Милена карала АТВ-то четири часа в местността Паниците край река Тунджа, похвали се самата тя. " Изживяването е ужасно. Пожелавам го на всеки ", съобщи пред вестник " Марица " Странджикова. Другото й последно въодушевление е да върви и на салса танци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР