Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 545

...
Ето каква е ситуацията във вторник, 22 август 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията във вторник, 22 август 2023 г.

Борба

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза, че боевете в североизточния район на Харков са „трудни“, но че въоръжените сили на страната отблъскват руските атаки и са си върнали няколко квадратни километра на източния фронт през последната седмица. Ситуацията е особено трудна около Купянск, каза тя. Малиар каза, че украинските сили също са превзели около 3 кв. км (1,2 кв. мили) територия около източния опустошен от войната град Бахмут, но не са постигнали забележим напредък на южния фронт. „На юг ситуацията не е претърпяла значителни промени. Нашите защитници продължават да напредват в секторите Бердянск и Мелитопол“, каза тя пред държавната телевизия. Русия каза, че е осуетила няколко атаки с дронове, една от които е довела до спиране на около 50 полета на московското летище Внуково. Двама души също бяха ранени, когато отломки от дрон паднаха върху къща близо до Москва, според официални лица. Украйна подреди изгорелите останки от десетки руски танкове и други бойни превозни средства по главната улица на Киев, докато украинците се подготвят да отбележат втория си Ден на независимостта по време на война в четвъртък. Шефът на руските наемници Евгений Пригожин сподели първото си видео обръщение, откакто ръководи кратък бунт в края на юни, появявайки се в клип, вероятно заснет в Африка, който беше пуснат в канали на Telegram, свързани с групата Вагнер. На видеото се вижда как Пригожин стои в пустиня, облечен в камуфлаж и държи пушка в ръце.

Дипломация

Украинският президент Володимир Зеленски каза в реч пред датския парламент, че е „уверен“, че Русия ще загуби войната в Украйна след решението на Дания и Холандия да дарят изтребители F-16 на страната. „Сигурен съм, че ще победим, защото истината е на наша страна“, каза Зеленски. „Основното нещо е това, което доказваме с нашата победа, с нашето сътрудничество, … заедно доказваме, че животът е ценност, че хората имат значение. Свободата има значение. Европа има значение.“ Обединените арабски емирства (ОАЕ) заявиха, че внимават да не нарушават санкциите, наложени от западните им съюзници на Русия заради войната в Украйна след като Wall Street Journal съобщи, че страната помага на Москва, като осигурява изход за руски пари. Представител на ОАЕ каза, че страната не пренебрегва санкциите и има стабилен процес за справяне с хора и компании в черния списък. Денис Марчук, заместник-ръководител на Аграрния съвет, най-голямата агробизнес група в Украйна, каза, че Украйна обмисля използването на своя новоизпитан черноморски експортен коридор за доставки на зърно след успешната доставка миналата седмица. Украйна обяви „хуманитарни коридор“ близо до западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България, след като Русия се оттегли от черноморската сделка за износ на зърно през юли. Русия разшири своя черен списък с хора, работещи в медиите на Обединеното кралство, включително журналисти и ръководители на BBC, Guardian и The Telegraph.

Оръжия

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза, че Украйна може да използва изтребителите F-16, дарени от Дания и Холандия, само на собствената си територия. Зеленски каза, че Гърция ще участва в обучението на пилоти от украинските ВВС на изтребители F-16. Той не даде подробности за тренировъчната програма. Официални лица от коалиция от 11 нации казаха, че обучението на F-16 ще се проведе в Дания и Румъния. Руският посланик в Дания Владимир Барбин осъди решението на Дания и Холандия да дарят изтребители F-16 на Украйна, заявявайки, че това ще ескалира конфликта Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР