Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 566

...
Ето каква е ситуацията във вторник, 12 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията във вторник, 12 септември 2023 г.

Борба

Военното разузнаване на Украйна заяви, че армията си е възвърнала контрола върху няколко офшорни сондажни платформи близо до Крим, който е окупиран от Русия от 2015 г. Властите казаха, че сондажните платформи, известни като Кулите на Бойко, са били отвоювани от Русия в "уникална операция". Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските войски са напреднали на южния фронт през изминалата седмица и също е имало движение близо до източния град Бахмут. „През последните седем дни постигнахме напредък в [южния] сектор Таврия“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение. „В района на Бахмут има движение. Да, има движение.” Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 13 руски безпилотни самолета, изстреляни в областите Запорожие, Днепропетровск и Николаев. Ракетите също са били изстреляни, каза той. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили дрон, изстрелян от Украйна над района на Курск. Два дрона също са били свалени над Белгородска област, според властите там. Генералният щаб на Украйна заяви, че Русия може скоро да започне „масова принудителна мобилизация“, за да набере войници от Русия и частите от Украйна, които окупира. Съветът на Европа осъди изборите, организирани от Русия в частите от Източна Украйна, които тя твърди, че е анексирала миналата година. „Тези фалшиви „избори“ могат да се считат за нищожни и недействителни само според международното право“, каза съветът.

Дипломация

Кремъл потвърди, че президентът Владимир Путин ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия през „идните дни“. Съединените щати казаха миналата седмица, позовавайки се на разузнавателни данни, че двамата мъже ще се срещнат във Владивосток, за да обсъдят продажбата на оръжия от Северна Корея на Русия. Държавните медии на Северна Корея споделиха снимки на Ким, който се качва на своя брониран влак в Пхенян, за да пътува до Русия. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че САЩ „агресивно“ ще наложат съществуващи санкции и ще добавят нови, ако Пхенян предостави оръжия на Москва за войната й в Украйна. „Ще напомня и на двете страни, че всеки трансфер на оръжия от Северна Корея към Русия би бил в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза Милър пред репортери.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова западните страни да „извършат своята част“ за съживяване на сделката за черноморско зърно, сключена с посредничеството на Турция и ООН, която позволи безопасен износ на украинско зърно. Ердоган каза, че въпросът ще бъде сред основните точки в дневния ред на Общото събрание на ООН. Кремъл съобщи, че разговорите с турския лидер, който се срещна с руския президент в началото на септември, ще продължат. Фолкер Тюрк, ръководител на ООН по правата на човека, разкритикува Русия за оттеглянето от черноморската сделка за зърно, както и за атаките й срещу селскостопанските съоръжения в Украйна, като каза, че действията на Москва са тласнали цените на храните по-високо с тежки последици в Африканския рог. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва се отказа от очевидното лично уверение, че Путин, който е издирван за предполагаеми военни престъпления от Международния наказателен съд, няма да бъде арестуван, ако присъства на срещата на върха на Г-20 следващата година в Рио де Жанейро. Лула каза, че решението ще зависи от съдебните органи, часове след като каза на индийска медия, че „няма начин“ Путин да бъде арестуван.

Оръжия

Германският външен министър Аналена Бербок направи изненадващо посещение в Киев и проведе разговори със Зеленски, както и с украинския си колега Дмитро Кулеба. Осигуряването на ракети Taurus с голям обсег от Германия беше ключова част от дискусиите с Baerbock, който каза, че Украйна се нуждае от по-силна система за противовъздушна отбрана, за да защити своите пристанища на фона на руски атаки. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР