Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 554

...
Ето каква е ситуацията на 31 август 2023 г.
Борба Украински
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията на 31 август 2023 г.

Борба

Украински официални лица казаха, че най-малко двама души са били убити и двама ранени при „мащабна“ руска атака с дрон и ракети срещу Киев. Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк заяви, че насочването на столицата с повече от две дузини руски крилати ракети и 15 дрона е „умишлена атака срещу цивилното население“. Украински дронове преминаха през Западна Русия, насочвайки се към най-малко шест региона, според руски официални лица. Във военната авиобаза в Псков, на 600 км (373 мили) от Украйна, държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че четири транспортни самолета Ил-76, отдавна работещ кон на руската армия, са били повредени. Двама от тях "избухнаха в пламъци", се казва в съобщението. Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са унищожили четири военни катера, превозващи около 50 членове на украинските специални сили, които са действали в Черно море. Не се разкрива къде е станал инцидентът. Шестима членове на украинските въоръжени сили бяха убити при инцидент с два хеликоптера, докато бяха на мисия в окупираната от Русия територия близо до Бахмут в Източна Украйна, съобщиха военните. Украинското министерство на отбраната каза, че повече от 20 000 негови войници са били обучени във Великобритания, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване преди 18 месеца.

Дипломация

Руското външно министерство каза, че външният министър Сергей Лавров и неговият турски колега Хакан Фидан ще обсъдят потенциална алтернатива на черноморската сделка за зърно, когато се срещнат за разговори в четвъртък и петък. Предложението ще позволи на Москва да изпрати един милион тона зърно – на намалена цена – в Турция, където то ще бъде обработено и доставено на най-нуждаещите се страни. Черноморската сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция, позволи на Украйна да изнася зърно от южните си пристанища, докато отделно споразумение минимизира въздействието на санкциите върху износа на руски храни и торове. Русия се оттегли от споразумението през юли. Страните от Европейския съюз увеличиха вноса на втечнен природен газ (LNG) от Русия в сравнение с преди войната в Украйна. Групата на гражданското общество Global Witness установи, че през първите седем месеца на годината страните от ЕС са внесли 40 процента повече руски LNG с танкери, отколкото през същия период на 2021 г., въпреки ангажимента на блока да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г.


Полският парламент даде зелена светлина групата за „руско влияние“ да започне работа, въпреки опасенията на ЕС и САЩ, че може да бъде използвана срещу опозиционни политици. Консервативното мнозинство избра девет членове на панела при гласуване, бойкотирано от всички опозиционни партии, които отказаха да издигнат кандидати за постовете, наричайки това „незаконно“ и „антиконституционно“. Не беше посочена дата кога панелът ще заработи. Полша е един от най-верните съюзници на Украйна. Социалните медийни платформи, включително TikTok и Twitter, преименувани на X от собственика Илон Мъск, не успяха да се справят ефективно с руската дезинформация онлайн през първата година от нахлуването на Москва в Украйна, според независимо проучване за ЕС. Освен TikTok и X, докладът се фокусира върху рисковете от прокремълска дезинформация във Facebook, Instagram, YouTube и Telegram. „Обхватът и влиянието на поддържаните от Кремъл акаунти нараснаха допълнително през първата половина на 2023 г., водени по-специално от премахването на стандартите за безопасност на Twitter“, предупреждава докладът. Литва привика първия дипломат на Ватикана, след като миналата седмица папа Франциск каза на руските младежи да помнят, че са наследници на „великата руска империя“. Във вторник Ватикана каза, че папа Франциск не е възнамерявал да възхвалява руския империализъм в речта, в която той също похвали Петър Велики и Екатерина II. Световната федерация по бадминтон каза, че на руските и беларуските спортисти ще бъде разрешено да се върнат към международните състезания по бадминтон от следващия февруари и да се състезават като „неутрални“ спортисти.

Оръжия

Съединените щати призоваха Пхенян да не продава на Русия оръжия, които Москва може да използва за войната си в Украйна на фона на нарастващата загриженост относно потенциални оръжейни сделки между двете страни. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова страните-членки да поръчат повече боеприпаси за Украйна, тъй като данните показват, че блокът е далеч от целта от март да даде на Киев един милион артилерийски снаряда в рамките на 12 месеца.


Самолетна катастрофа на Пригожин

Кремъл каза, че следователите обмислят всички причини за самолетната катастрофа, при която загинаха шефът на наемниците на Вагнер и някои от неговите висши командири, включително, че може да е била „умишлена“. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР