Ето как отварата от шипки ще ви помогне да преборите

...
Ето как отварата от шипки ще ви помогне да преборите
Коментари Харесай

Отварата от шипки лекува черния дроб и жлъчката мигновено

Ето по какъв начин отварата от шипки ще ви помогне да преборите цирозата на черния дроб и проблемите с жлъчката!

В антични времена, когато боговете живеели до хората, Афродита се влюбила в Адонис, толкова красив, че богинята не запомнила за Олимп и се радвала да живее до обичания си в градовете на Кипър. Влюбените се занимавали с бране на плодове и лов на диви животни, пробвайки се да не се отделят даже за малко. Но, както постоянно се случва, щастието не траело постоянно.

При лов Адонис умира от зъбите на дива свиня. Като научила за гибелта на любовника си, богинята тръгнала да търси тялото му в планината. По стръмни планински пътеки, осеяни с остри камъни и тръни, Афродита не забелязвала личните си рани и напоявала земята с капки кръв. Като намерила Адонис, тя заповядала кръвта му да се трансформира в красиви съсънки. А капките кръв от Афродита се трансформирали в красиви розови цветя от шипка.

Оттогава всяка пролет съсъкните и цветовете на шипката се отварят по едно и също време, срещайки се отново и още веднъж. Разбира се, това е единствено легенда, само че забелязали ли сте, че когато видите шипка в подем, несъзнателно се усмихвате и не можете да устоите на нежността, пристигнала от нищото?

Шипката е по-големият брат на градинската роза, див шубрак. Можете да я срещнете навсякъде – в края на гората, на рид, в парк, на брега на река и в профил на пътя. Тя лесно се разпознава даже от дете и в националната медицина се употребяват буквално всичките ѝ елементи – цветове, плодове, листа, корени. Много фитотерапевти са толкова уверени в чудотворните свойства на шипката, че я включват във всички колекции от медикаменти, без изключение.

Оранжевите розови шипки, събрани през септември, имат най-висока централизация на хранителни вещества. Малко по-късно, когато плодовете станат червени, наличието на витамини в тях е леко понижено.

Какви са лечебните свойства на шипките?

Шипката е рекордьор по наличие на хранителни субстанции. За главната ѝ отличителна черта, несъмнено, може да се смята изобилието на витамин С, което надвишава лимона с 50 пъти. Шипките също съдържат витамини В1, В2, К, Е, В6, биофлавоноиди, захари, пектини, органични киселини, танини, стоманени соли, манган, фосфор, магнезий, калций. Шипката също има мощни фитонцидни и бактерицидни свойства.

Отварата от шипки перфектно работи като холеретично и противовъзпалително средство, има благоприятен резултат върху храносмилателната система, има диуретичен резултат и не дразни бъбреците.

Трябва да кажем, че богатото наличие на витамин С намалява холестерола в кръвта и следователно предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Витамин Р укрепва капилярите и стимуйлира по-доброто асимилиране на аскорбиновата киселина.

Каротинът или витамин А покачва устойчивостта на организма.

Витамините В1 и В2 са нужни за синтеза на зрителната пурпура и вземат участие в работата на кръвообразуващите органи.

Витамин К подобрява коагулацията на кръвта и е нужен за кървенето.

Витамините и микроелементите, съдържащи се в шипката, разрешават потреблението ѝ при анемия, отслабване на организма след заболяване, атеросклероза.

Защо шипката е потребна?

Екстрактът от шипка, сиропа и инфузията са доста ефикасни при пневмония, дифтерия, скарлатина, магарешка кашлица. Не е належащо да се смятат препаратите с шипка като единственото лекарство за тези съществени болести, само че потреблението им заедно с главните медикаменти, предписани от Вашия доктор, могат доста да ускорят лечебния развой.

Безусловни са ползите от потреблението на отварата от шипки при неприятно заздравяващи рани, трофични язви, камъни в бъбреците и черния дроб, кървене, гастрит с ниска киселинност, неприятно слети костни фрактури и метаболитни нарушавания.

В Русия плодовете от шипка обичайно се варят при зимни студове, защото е видяно, че с чай от шипка можете да оцелеете през зимата без настинки.

Китайската медицина практикува потреблението на корени от шипка, когато би трябвало да засилите храносмилането и да премахнете глисти.

В Тибет туберкулозата, неврастенията и атеросклерозата се лекуват с шипки.

В Сибир са запазени предписания от листа на шипка и мед. Отвара от корените лекува гъбичките по краката.

Методи на подготвяне:

Отварата от шипки може да се подготви по два метода:

Цели плодове – изсипете две шепи и 500 мл вряща вода в термос. Оставете за 7-8 часа (за една нощ). Прецедете и приемайте, като добавите чаена лъжичка захар.

Почистете плодовете от власинките и смелете в месомелачка или по различен метод. Налейте 300 мл вода, поставете на котлона и гответе 15 минути. Прецедете. Отварата от шипки се приема по половин чаша преди хранене, не повече от три пъти дневно.

Настойка от шипки

Въздейства благотворно на организма, понижава и стопира кървенето, отстранява проблемите с жлъчката, подтиква работата на половите жлези, подтиква заздравяването на изгаряния, измръзване и други рани, има отлични регенеративни свойства. Много е полезна при нарушавания на кръвообращението.

Вижте още: Детоксикация на дебелото черво единствено за 15 дни

За да приготвите настойката от шипка, в купа (термос) сложете супена лъжица плодове и изсипете 500 мл вряща вода, накисвайте до сутринта. Приемайте половин чаша два пъти дневно 30 минути преди хранене. След два дни настойката губи потребните си свойства, тъй че не е необходимо да я консумирате за в бъдеще.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР